Byggd för påbyggare

Dragbil, jämnlastbil, tankbil, släpvagn, brandbil, kranbil – eller den ultimata biltransportören som tar SUV:ar på övre däck. Nya Volvo FM konstrueras, byggs och förbereds för specifika användningsområden. I ännu högre grad än föregångaren är nya Volvo FM anpassad till kundernas lösningar och påbyggnader. Kunden slipper onödiga utgifter och väntetid och får snabbt ut lastbilen på vägarna där den kan börja arbeta direkt.

Volvo FM-brandbil

”Det finns ingen typisk Volvo FM”, säger produktplaneraren Johan Eknander. ”Och just det är en av våra styrkor. Vi tar hänsyn till kundernas unika behov och specialanpassar bilarna redan på fabriken. Tänk bara på alla axelvarianter, chassihöjder, fjädringsvarianter, hyttstorlekar och så vidare. Konfigurationsmöjligheterna är närmast oändliga och med nya Volvo FM kan vi leverera de flesta av dem.” Nu har erbjudandet utvidgats ytterligare, inte minst med tillskottet av nya femaxlade 10x4.

Volvo FM-skylift

Fabrikstillverkad garanti

Från det ögonblick du beställer en lastbil blir den unik. Arbetet med att optimera lastbilen utifrån specifikationen börjar redan på fabriken. Det innebär att chassit redan där kan anpassas för mer extrema tillämpningar. Johan Eknander påpekar att tjänsten är unik för Volvo. ”Vår flexibilitet ger högre kvalitet och kortare ledtider, och kunden kan utnyttja sin garanti fullt ut. Allt blir en del av Volvopaketet. Det erbjudandet får du inte hos någon annan”, säger han.

Otaliga konfigurationsmöjligheter

Påbyggarnas förstahandsval

”En Volvodetalj som uppskattas av påbyggarna är de raka rambalkarna som börjar direkt bakom hytten. Att montera en påbyggnad på böjda balkar kan vara en mardröm”, säger Johan Eknander.

ISO-släp till Volvo FM

Vissa saker är logiska, men ändå inte vedertagna i branschen. ”Vi undviker om möjligt att placera komponenter i påbyggarnas arbetsområden. Vi ser också till att det finns bra förankringspunkter över hela chassit. Dessutom kan vi minska ledtiden genom att ta fram exakta ritningar över lastbilen i fråga redan från början. Det gör att påbyggarna kan börja sitt arbete innan de har tillgång till den fysiska lastbilen”, säger Johan Eknander.

Volvo FM-sopbil

Hur stor är då flexibiliteten? ”Vi kan montera bränsletankarna på valfri sida och flytta verktygslådor, bränsletankar och AdBlue-tankar. Längden för det bakre ramöverhänget kan justeras i steg om 50 mm och vi har ett stort utbud av olika hjulbaser. Flexibiliteten är med andra ord betydligt större än tidigare”, säger Johan Eknander.

Kranförberedelser

I kranlastbilar behöver man ofta utrymme precis bakom hytten. Därför har Volvo sett till att tyngre komponenter kan placeras längre bak. ”Just det momentet kan annars ta flera dagar hos en påbyggare. Det kan dessutom innebära juridiska problem eller påverka kundens rätt till garanti”, tillägger Johan Eknander.

Volvo FM-kyltransport

I rätt kretsar

En viktig del vid monteringen är inkopplingen av elektronisk utrustning. Även här trumfar nya Volvo FM med ett speciellt påbyggargränssnitt. Tack vare detta kan föraren styra ansluten utrustning via instrumentpanelen och/eller fjärrkontrollen.

Johan Eknander

”Låt oss säga att temperaturen i kylaren blir för hög. Föraren ser då en varning på instrumentpanelen och kan justera inställningen”, förklarar Johan Eknander. Fjärrkontrollen har upp till fem ingångar för olika funktioner och värden. ”Om du har en kran kan du till exempel visa den exakta lyfthöjden på displayen”, säger han.

Nya infallsvinklar

Enligt Johan Eknander handlar flexibilitet i grund och botten om att hitta nya infallsvinklar på problem. ”Ta det fria utrymmet bakom bakhjulen till exempel. Det gör att du kommer närmare lastkajer och den förändringen kunde genomföras för att en i teamet kom på att vi kunde flytta krängningshämmaren. På liknande sätt har fjädringen optimerats för att göra lastning och lossning snabbare även med de lägsta höjderna för växelflak”, säger Johan Eknander.

Det är alltid inspirerande att prata med människor som är entusiastiska och brinner för sitt jobb. Sådana som Johan Eknander, när han berättar om nya Volvo FM. 

Läs mer om påbyggnadsgränssnittet

5
Flexibilitet