Fjärrkontrollen till Volvo FM
Utvecklad i en stad med 776 mm regn om året

Vi får nu träffa den unga komponentutvecklaren Markus Olsson. Han kan berätta allt om den nya fjärrkontrollen till Volvo FM. ”Den är extremt vädertålig och funkar perfekt när man lastar och lossar på regniga och blåsiga platser som här i Göteborg”, säger han entusiastiskt.

”Tanken med fjärrkontrollen är att den ska göra förarnas arbete lättare och säkrare. Det är en klassisk enhet för att stänga av, sätta på och varva upp motorn. Dessutom kan föraren övervaka axeltrycksfördelningen utan att lämna sin plats. De slipper alltså mycket spring fram och tillbaka till lastindikatorn. Det är en stor fördel, särskilt om man arbetar ensam. Förarna behöver bara ha med sig sin elektroniska assistent i bältesklämman. Eftersom vi även har integrerat ett gränssnitt för en bakgavellyft kan allt skötas med samma enhet”, säger Markus Olsson.

Du kanske inte ska bada med den

Fjärrkontrollen minns din last

Vissa lastkajer är svårmanövrerade. Lutningar och ojämna underlag gör det svårt att få lastbilen parallell med kajen. Den nya fjärrkontrollen gör att man slipper sådan stress, menar Markus Olsson. ”Föraren kan använda fjärrkontrollen och luftfjädringen i Volvo FM för att sänka eller höja lastbilen och tippa den i sid- eller Fjärrkontrollen till Volvo FMlängdled. Informationen kan sedan sparas i fjärrkontrollens minne. När föraren återvänder till samma lastkaj kan han eller hon ta fram inställningen igen. Sammanlagt går det att spara upp till fem inställningar”, säger Markus Olsson.

Dina preferenser styr

”Fem digitala ingångar kan anpassas för olika lastbilstillämpningar. Det ger möjlighet att övervaka statusen för olika indikatorer som på/av, temperatur, varningar, statusrapporter med mera”, säger Markus Olsson.

”Till den här fjärrkontrollen kan påbyggarna ansluta alla specialenheter en förare behöver. Man behöver inte ens vara i eller bredvid lastbilen för att använda den. Vid fri sikt har fjärrkontrollen en räckvidd på hela 100 meter från lastbilen. I ett lager med mycket annat runtomkring blir räckvidden givetvis kortare”, tillägger Markus Olsson.

Tål både höjder och vatten

Utrustning som ska användas av lastbilsförare måste klara krävande miljöer. Markus berättar hur man tagit hänsyn till det i utformningen av den nya fjärrkontrollen. ”Den är tålig nog att klara extrema temperaturer från -40 °C till +85 °C. Du kan tappa den på en plan yta från två meters höjd utan att den skadas”, säger han.

Så hur reagerar den på vatten? ”Ja, du kanske inte precis ska bada med den”, säger Markus med ett leende, ”men Markus Olssonså länge regnet kommer uppifrån är det inga problem.”

Läs mer om ECS4 och fjärrkontrollen

9
Fjärrkontroll