100% tillgänglighet – ett löfte skrivet i guld

Vissa löften är lätta att hålla. Andra kan nästan verka för bra för att vara sanna. Vi tar tempen på Volvos senaste löfte för att se i vilken kategori det hör hemma. Till vår hjälp har vi servicechef Christian Gustavsson och Jarkko Aine som är ansvarig för transportlösningar. ”Volvo lovar inte saker som vi inte kan hålla”, säger Jarkko Aine.

Han säger vidare att lösningen för förebyggande underhåll är information i realtid. När man säkerställt det är det inte så svårt att lova kunderna 100 procent tillgänglighet, som i nya Volvo Gold Contract. ”Vi tror på vår teknik. Den testas noggrant och backas upp av ett omfattande nätverk av serviceverkstäder över hela Europa”, säger Jarkko Aine.

Volvo ersätter längre driftstopp

”Det stämmer och vi har det i svart på vitt i kontraktet”, säger Christian Gustavsson. Om kunden tecknar vårt nya guldavtal ser vi till att få ut lastbilen på vägen igen utan dröjsmål. Om vi inte klarar det inom avtalad tid kompenserar vi kunden. Men vi räknar inte med att behöva betala särskilt ofta”, säger han.

Telematics Gateway – håller våra löften

Volvo FM är utrustad med Telematics Gateway, en avancerad kommunikationsenhet som övervakar viktiga komponenter i lastbilen. ”Med det här systemet kan vi utföra exakt det underhåll som krävs för stunden och behöver inte ta lastbilen ur drift bara för att serviceschemat säger det. Service kan utföras när lastbilen ändå står stilla. Om bromsbelägg eller andra viktiga komponenter är i bättre skick än förväntat kan verkstaden anpassa serviceschemat efter det. Det i sin tur ökar lönsamheten”, säger Christian Gustavsson.

Ett knapptryck ger svar på ditt språk

Vi påpekar att även den mest välkonstruerade, välskötta lastbilen kan drabbas av oväntade stopp och Christian Gustavsson håller med. ”Det är osannolikt, men självklart har vi räknat med den möjligheten. Om lastbilen plötsligt havererar vill vi ge föraren all hjälp vi kan”, säger han. ”Därför har vi lagt till VAS-knappen. Den öppnar en direktlinje till Volvo Action Service On Call som håller öppet dygnet runt och har över 1 100 auktoriserade verkstäder över hela Europa. Förarna kan alltid nå en operatör som talar deras eget språk”, säger Christian Gustavsson.


100 % tillgänglighet – ett löfte skrivet i guld


Digital tekniker ombord

Vi blir nyfikna på hur VAS-lösningen fungerar och ber Christian Gustavsson berätta exakt vad som händer när man trycker på knappen. ”Telematics Gateway skickar över de diagnostiska felkoderna och lastbilens GPS-koordinater till Volvo Action Service. Där kontaktar de i sin tur närmaste Volvoverkstad som skickar ut ett servicefordon med utbildade mekaniker och rätt verktyg och reservdelar. Reparationen utförs snabbt och lastbilen är snart tillbaka på vägen.

VAS-knappen kan dessutom komma till nytta i andra situationer, som vid inbrott i lastbilen. Det viktigaste för oss är att förarna och åkerierna alltid känner att vi finns där för dem”, sammanfattar Christian Gustavsson.

Räkna ut hur mycket du skulle spara med 100% tillgänglighet

10
Tillgänglighet