Rymligt kontor med fri utsikt

Nya Volvo FM ska fylla många olika funktioner. Den ska till exempel fungera som ett mobilt kontor där föraren kan sköta sitt dagliga arbete. För att få veta mer om den nya förarmiljön har vi talat med produktplanerare Louise Karlsson och funktionsansvariga Malin Gabre.

Louise Karlsson förklarar hur man har tänkt. ”Alla förbättringar i hytten ska öka både produktiviteten och komforten.”

Lättare för föraren att kliva in och ut

Förarstolen i Volvo FM

Allt inom bekvämt räckhåll

”Miljön har utvecklats med ergonomi och bekvämlighet i åtanke”, säger Malin Gabre. ”Förarna ska ha all information samt reglage och spakar inom bekvämt räckhåll.” Designkonceptet omfattar också placeringen av huvudinstrumenten. ”Den viktigaste informationen är allra lättast att se. Hastighetsmätare, färdskrivare och andra viktiga instrument sitter direkt i förarens synfält. Information som används mer sällan har placerats längre ut för att inte vara i vägen”, förklarar Malin Gabre.

Rörelsefrihet

Ingen förare är den andra lik. Vissa behöver mer utrymme än andra. ”Hytten i nya Volvo FM är utformad för att erbjuda maximal rörelsefrihet oavsett vem som kör. Många reglage och knappar för bland annat I-Shift, den elektroniska parkeringsbromsen och en usb-port finns lättillgängliga på instrumentbrädan. Vi valde också att utforma dem efter instrumentbrädans form för att minimera risken för distraktioner. Även förvaringsutrymmet i dörren har anpassats så att det nu är lättare för föraren att kliva i och ur lastbilen”, säger Louise Karlsson.

I den nya hytten används flexibla strömställare där föraren själv kan gruppera funktioner efter behov och användningsområde. ”Det bidrar till känslan av bekvämlighet och funktionalitet”, säger Louise Karlsson.

Förarna får tycka till

När man utformar en lastbilshytt är det klokt att tala med dem som påverkas mest av designen, dvs. förarna. ”Vi genomför regelbundet kundutvärderingar där vi låter förarna tycka till om olika förslag. Det är det bästa sättet att få veta om våra idéer håller. Resultaten från dessa utvärderingar har legat till grund för den förbättrade förarmiljön i nya Volvo FM”, förklarar Louise Karlsson.

Arbetsplatsen i Volvo FM

Viktig andrahandsinformation

Den sekundära informationsdisplayen SID (Secondary Information Display) är integrerad i instrumentpanelen och mycket lättnavigerad. Här finns funktioner som musikanläggning, telefon, Dynafleet och upp till fyra kameror. ”Det är en bättre lösning än dagens pop-up-skärm, eftersom den aldrig hindrar förarens sikt”, säger Malin Gabre.

Precis som övriga Volvofamiljen är nya Volvo FM fylld med avancerade säkerhetsfunktioner. ”Vi har integrerat kollisionsvarnare framåt, aktiv farthållare (ACC) och filbytesassistans även i lastbilarna med daghytter”, säger Malin Gabre.

Plats för alla hjälpmedel

Förarna vill gärna fylla hytten med hjälpmedel som underlättar deras jobb. Det kan vara allt från pennor, skrivbräden och telefoner till muggar och personliga tillhörigheter. ”Därför har vi ökat förvaringsmöjligheterna”, säger Malin Gabre. ”Och vi erbjuder ett antal tillbehör som gör hytten ännu mer lik ett mobilt kontor. Här finns allt från datorhållare till papperskorgar och till och med en praktisk, utfällbar flaskhållare för en 2-liters PET-flaska”, säger Malin Gabre.

Malin Gabre

Ny ratt

Lastbilsförare tillbringar större delen av sin arbetsdag bakom ratten och möjligheten att växla mellan olika grepp är en välkommen avlastning för trötta axlar. ”Den nya ratten har flera olika grepp som gör att föraren alltid kan hitta ett bekvämt läge. Dessutom har många funktioner integrerats i ratten. Både huvudinstrumenten och den sekundära displayen styrs enkelt därifrån”, säger Louise Karlsson.

Helautomatisk parkeringsbroms

Volvo FM har en ny elektronisk parkeringsbroms som i princip sköter sig själv. ”Det är en idealisk lösning för förare som har körningar med många stopp. När motorn stängs av tryckluftspistolen i Volvo FMaktiveras bromsen direkt. och du behöver inte ens lossa den sedan. Det sker automatiskt när du trampar ned gaspedalen”, säger Louise Karlsson.

Städa med ett knapptryck

Volvo FM kan utrustas med en tryckluftspistol som styrs från sätet för att blåsa bort damm och smuts. ”Det är ett smart sätt att hålla reglage och instrumentbräda rena. Eftersom dörröppningarna varken har kanter eller trösklar flyger smutsen rakt ut”, förklarar Louise Karlsson.

Titta runt inne i hytten i en Volvo FM

8
Arbetsplats