Ett chassi för tuffa uppdrag.

Målet med nya FMX är glasklart – den ska vara den ultimata anläggningslastbilen. Därför har vi tillverkat ett chassi som klarar de tuffaste körförhållandena och de tyngsta lasterna år ut och år in.

Men anläggningskörning handlar inte bara om tunga laster och extrem terräng. Därför har Volvo FMX utrustats med ett urval smarta chassifunktioner, till exempel tridem, automatisk antispinnreglering (ATC) och luftfjädring, vilket ger bästa möjliga bränsleekonomi och förstklassig körkomfort.

Chassihöjder, cirka

  • Medium: 900 mm
  • High: 1 000 mm
  • X-High: 1 200 mm
  • XX-High: 1 240 mm

Hjulbaser

  • Dragbil: 3 000 till 4 100 mm
  • Jämnlastbil: 3 200 till 6 700 mm

Visa fullständiga chassispecifikationerVolvo FMX – luftfjädrad bakaxel

Luftfjädrad bakaxel. Nu även för allhjulsdrivning.

De flesta anläggningslastbilar kör mer än halva tiden utan last. Vanligtvis är detta en skumpig färd med vibrationer som fortplantar sig genom chassiet. Men så är det inte med luftfjädring. Den ger en jämn och bekväm körning, vilket skyddar förare, lastbil och last från onödigt slitage. Vår luftfjädring är särskilt utvecklad för anläggningslastbilar och finns nu också för konfigurationerna 4x4, 6x6, 8x6 och 10x6.

Läs mer om luftfjädringen för anläggningslastbilar

Läs mer om den nya luftfjädringen

Volvo FMX – ny drivande framaxel

Drivande framaxel. Men bara när det behövs.

Om du kör i extrem terräng behöver du förmodligen en lastbil med drivande framaxel eller allhjulsdrivning. Automatisk antispinnreglering (ATC) är en revolutionerande nyhet som aktiverar framaxeln automatiskt, men bara när det behövs. Du har alltid den dragkraft du behöver för att undvika att köra fast. Men viktigast av allt – när den inte är aktiverad sparar den två procent bränsle jämfört med en framaxel som är aktiverad hela tiden. ATC är standardutrustning för konfigurationerna 4x4, 6x6, 8x6 och 10x6.

Läs mer om automatisk antispinnreglering (ATC)

Läs mer om den nya drivande framaxeln

Tandemaxellyft

Höjd drivaxel – lägre bränsleförbrukning.
Lansering av tandemaxellyft.

Omvandla din 8x4 till en 6x2. Eller din 6x4 till en 4x2. Volvo FMX kan nu fås med den nya tandemaxellyften, en revolutionerande funktion som gör det möjligt att koppla ur och höja den bakersta drivaxeln vid körning utan last. Precis som med en löpaxel förbättrar detta svängradien samtidigt som bränsleförbrukningen minskar – med upp till 4 procent vid körning utan last.

Läs mer om tandemaxellyften

Högre axeltryck fram

Ett extra ton eller två på framaxlarna. Varje körcykel.

Om du vill vara produktiv är det få saker som är så viktiga som lastkapaciteten. Varje extra ton som du kan transportera ger omedelbara effekter i form av högre vinstmarginaler. Särskilt om du kör i avgränsade områden, där du kan lasta lastbilen till de tekniska begränsningarna. Vi har nu ökat lastkapaciteten för framhjulsupphängningen från 18 till 20 ton för dubbla framaxlar. Och den drivande framaxeln klarar nu axeltryck på upp till 10 ton.

Volvo FMX – styrbara multiaxlar

Tridem.
Snävare svängar, bättre bränsleekonomi.

Jämfört med dubbla framaxlar, som är det vanligaste bland anläggningslastbilar, ger tridemboggin en betydligt snävare svängradie. Välj mellan löpaxel och pusheraxel (eller bägge, på en 8x2). Båda är hydraulstyrda och kan höjas vid körning utan last, vilket sparar bränsle och förhindrar onödigt däckslitage. Tridemboggin är godkänd för laster på upp till 36 ton, vilket möjliggör en totalvikt på upp till 56 ton på en 10x4. 

Läs mer om fördelarna med tridem

Produktchef Peter Frleta berättar om hur du sparar tid och pengar med tridemaxlar

Volvo FMX med fem axlar

Fem axlar från fabriken.
Inget behov av eftermontering.

Vi kan nu erbjuda femaxlade lastbilar direkt från fabriken. Det finns åtskilliga fördelar med att välja detta alternativ i stället för att eftermontera en axel. Lastbilen levereras med ett typgodkännande för hela fordonet. Du får den snabbare och slipper kostsamma ombyggnationer. Dessutom får du full garanti och eftermarknadsstöd från Volvo, vilket ger lägre driftkostnader på lång sikt. Välj mellan en 10x4 och en 10x6 (med drivande framaxel).

Läs mer om femaxlade lastbilar
EBS för trumbromsar

EBS. Nu även för trumbromsar.

Med det senaste tillskottet i vårt bromsprogram behöver du inte kompromissa med bromsarna även om du väljer trumbromsar. Elektroniskt styrda bromsar (EBS) ger en rad fördelar jämfört med ett traditionellt system. Dessutom ger EBS avsevärt bättre respons, prestanda och bromskänsla. Du får också tillgång till ett stort urval praktiska funktioner som bromsutjämning (där tillsatsbromsarna bistår färdbromsarna), start-i-backe-hjälp och lågfartsfunktioner (där bromsarna samarbetar med I‑Shift). EBS finns för ett urval axelkonfigurationer och chassihöjder.

Flexibel chassikonstruktion

Volvo FMX – chassikonstruktion för dragbil

Batterilåda (BBOX-L)
Den är 300 mm längre fram än med den förra konstruktionen. På dragbilar ger detta 100–120 liter högre bränslekapacitet.

Batterilåda (BBOX-EF)
Placering baktill mellan chassiramarna finns som tillval på dragbilar.

AdBlue-tank
På dragbilar kan en 50-liters AdBlue-tank monteras ovanpå ramen, bakom hytten. Detta ger högre bränslekapacitet (ADTP-BC).

APM
APM (Air Production Modulator) är på dragbilar placerad mellan chassiramarna för att ge större plats åt chassimonterad utrustning, till exempel bränsletankar.


Volvo FMX – chassikonstruktion för jämnlastbil

Fritt ramutrymme
Chassipackningen kan flyttas bakåt för att ge plats åt stödben för en kran eller annan utrustning. (FAA10; cirka 500 mm), (FAA20; cirka 600 mm).

Hålrad i ramen för påbyggnad
Den övre hålraden är reserverad för påbyggaren. Alla fästen i den övre hålraden har en avsats och ett mellanlägg på 8 mm. Inga nitar har använts i den övre hålraden.

Kranförberedelse
Kranplåtar kan fabriksmonteras på chassiet.

Luftfjädrad bakaxel och kort bakdel
Baköverhänget kan förkortas tack vare den nya frammonterade krängningshämmaren. Detta är fördelaktigt för anläggningstransporter och förbättrar kontaktytan mot vägunderlaget och användning med växelflak.