Volvo FMX – luftfjädring
När vägen ser ut så här – tryck på gasen

Tidigare har luftfjädring främst varit en komfortfråga, eftersom den har inneburit dålig markfrigång. Men nu har det blivit ändring på den saken – Volvo Lastvagnar har förenat bladfjädringens markfrigång med luftfjädringens komfort och effektivitet.

I anläggningsbranschen går det inte att ha utstickande fjäderbalkar och luftbälgar under axeln. Det påverkar den viktiga markfrigången. ”Därför har vi placerat dem ovanpå drivaxeln där de inte är lika utsatta”, säger produktplaneraren Bosse Franzon. ”Det ger oss minst 300 millimeters markfrigång och en fjädring som inte längre är i skottlinjen för stenar.”

Förlåtande och stabil

De förbättrade krängningshämmarna är också viktiga för den nya luftfjädringen. De är uppåtriktade och sitter mittemellan axlarna. Där överför de kraften från vägen och släpet till den styvaste delen av ramen och förbättrar krängningsstabiliteten.

”Luftfjädringen har ett intelligent styrsystem som ser till att lastfördelningen mellan axlarna optimeras för maximal tippstabilitet”, säger Peter Frleta, strategisk planerare. ”Om du tror att alla luftfjädrade tipplastbilar är svampiga kommer du att bli överraskad.”

Inte längre i skottlinjen för stock och sten

Vem behöver komfort för att köra grus?

Peter Frleta har själv upplevt tvättbrädeeffekten på stenbrottens gropiga vägar. Det är nog där luftfjädringen behövs som mest, tror han. ”Vibrationerna överförs från chassiet till hytten och föraren. Det känns som om du ska skaka sönder.” Han tystnar en sekund. ”Det är inte undra på att förarna som testade den nya luftfjädringen gärna ville fortsätta testet. De ville inte gå tillbaka till den ansträngande miljön i sina vanliga lastbilar igen.”

Det är bättre för lastbilen också, eftersom vibrationsskadorna blir mindre. Det i sin tur ökar tillgängligheten. Dessutom kan den högre hastigheten öka produktiviteten. ”Vi har sett en ökning på 5 till 10 km/h. Och det är bara en konsekvens av komforten,” tillägger Peter Frleta.

Kort överhäng

Med den nya fjädringskonstruktionen finns det inget bakom bakaxeln som är i vägen vid tippning. En av fördelarna med det är att du kan tippa direkt ned i en asfaltsläggare. ”Tippaxeln kan placeras väldigt nära bakhjulet för att få ett väldigt kort överhäng. Det har många fördelar, men så är detta också den första specialdesignade luftfjädringen för anläggningslastbilar”, säger Bosse Franzon.

För hela programmet

Den nya luftfjädringen finns nu med nästan alla axelkonfigurationer, däribland lastbilar med drivande framaxel (4x4, 6x6, 8x6 och 10x6). Den maximala lastkapaciteten är hög – 26 ton med tandemboggi och 36 ton med tridemboggi – vilket ger en total lastkapacitet på 46 ton för en fyraxlad lastbil, till exempel en 8x4.

Peter Frleta

Bäst bland de bästa

Volvo FMX med extra högt chassi för anläggningsarbete kan specificeras med luftfjädrad bakaxel och antingen trumbromsar eller skivbromsar. I kombination med tridem ser Bosse Franzon detta som de rätta förutsättningarna för fantastisk manövrerbarhet. ”Eftersom du kan välja skivbromsar kan du dessutom använda Volvo Dynamic Steering. Och med den bästa fjädringen, de bästa bromsarna och det bästa styrsystemet får lastbilen en helt ny karaktär.”

Peter Frleta påminner honom om I-Shift. ”Då vill jag ha min lastbil med den bästa växellådan också.”

Mer information om luftfjädrade bakaxlar på anläggningslastbilar

7
Luftfjädring