I-shift för Volvo FMX
Alla som vill ha allhjulsdrift med I‑Shift räcker upp en hand

Fram tills nu har man varit tvungen att välja mellan manuell och automatisk Powertronic när man beställde en Volvo FMX med drivande framaxel. Men nu kan du också välja I-Shift.

Tack vare de senaste konstruktionsändringarna kan du nu beställa en 4x4, 6x6 eller 8x6 med Volvos automatiska I-Shift-växellåda. Föraren kan välja manuell eller automatisk växling efter behov. Vi behövde bara göra några små justeringar för att den intelligenta växellådan skulle bli kompatibel med de drivande framaxlarna. Astrid Drewsen är produktansvarig för erbjudandet, som omfattar både D11- och D13-drivlinorna.

Där det finns risk att du fastnar

Till vilken nytta?

”Volvo FMX klarar ojämn och backig terräng med de komfort- och bränslefördelar som vår mest populära växellåda ger. Det är extra värdefullt i ojämn terräng och där styrningen är väldigt intensiv. Föraren kan slappna av en aning och låta I-Shift göra en del av jobbet. Samtidigt ser tekniken till att bränsleförbrukningen blir så låg som möjligt”, förklarar Astrid Drewsen.

I-Shift-växellåda

Snabbt och mjukt

I‑Shift växlar både snabbt och mjukt, vilket har gjort den populär bland förarna. Den känner också av när det är läge att hoppa över en växel. Men köregenskaperna är inte den enda fördelen. Påfrestningarna på drivlinan och däcken minskar också, vilket i sin tur ger minskade underhållskostnader.

Det bästa av två världar

”Du kan alltid välja det manuella läget – till exempel om du vill hålla samma växel genom ett slirigt parti. För riktigt extrema förhållanden kan du naturligtvis fortfarande välja Powertronic eller en manuell växellåda. Men för vanligt anläggningsarbete är det här det perfekta alternativet. Det är det bästa av två världar för både föraren och åkeriet”, säger Astrid Drewsen.

Det perfekta programmet

Eftersom I-Shift kan anpassas beroende på hur lastbilen används är den perfekt för anläggningsarbete både på väg och i terräng. Anläggningsprogrammet för I-Shift har bland annat läget P+ för dåliga vägar. Då sker växlingarna vid högre varvtal. Anläggningsprogrammet kan också kombineras med bränslebesparingsprogram. I-See kan till exempel användas när fordonet kör på väg.

Astrid Drewsen

Var och när?

”Volvo FMX med I-Shift och 8x6 är perfekt vid till exempel vägarbeten – och alla andra situationer där det är svårt att köra fordonet till arbetsplatsen.”

Astrid Drewsen sammanfattar fördelarna med I-Shift för drivande framaxlar: ”Det är en vinnande kombination i lägen då det finns risk att du fastnar och där du hela tiden måste jobba med kopplingen och växelspaken.”

Läs mer om I-Shift och programvarualternativen här

9
I-Shift