För dig som gärna tar en genväg

När vägen är täckt av lera eller sand gäller det att vara i rörelse om man vill slippa problem. Då är precisionen hos den drivande framaxeln på Volvo FMX ovärderlig. Och ännu mer ovärderlig blir den i och med den nya konstruktionen som ger bättre markfrigång och en frigångsvinkel som verkligen är anpassad för terrängkörning.

Det är svårt att tro att chefen för anläggningssegmentet i sin rena vita skjorta precis har kommit hem från ett gyttjebad i Brasilien. Åtminstone tills han börjar prata om nya 8x6-chassit och den nya framaxeln.

Den så kallade Oh shit!-knappen

”8x6-chassit har funnits ett tag, men nu ingår det i vårt standarderbjudande. Det betyder kortare leveranstider för kunden. Vad du får är egentligen sexhjulsdrift med en extra axel för ökad lastkapacitet. Men med den nya framaxeln blir det ett väldigt praktiskt fordon i kuperad terräng, precis som för 6x6- och 4x4-chassin”, säger Jonas Odermalm.

Branta backar och djupa diken

Den främre drivaxeln sitter 100 millimeter närmare fronten. Det ger lastbilen mycket bättre frigångsvinkel och kan kombineras med alla våra chassikomponenter och motorer. Axeln är helt ny, från kronhjul och pinjong till lager. Konstruktionen är starkare, mer strömlinjeformad och ger bättre markfrigång.

”Tidigare var den nedersta delen parallellstaget, men nu har vi byggt in det bakom axeln. Nu är lastbilens lägsta punkt det robusta axelhuset. När lastbilen är fullastad har den mycket bättre markfrigång. Tillsammans med den nya frigångsvinkeln gör det att lastbilen blir väldigt mångsidig i ojämn terräng”, förklarar Jonas Odermalm.

Lägre bränsleförbrukning

Även om allhjulsdrift är den vanligaste lösningen för anläggningslastbilar föredrar Volvo att föraren själv aktiverar den när det behövs. Jonas Odermalm utgår från testerna som gjordes i öknen, och berättar att den faktiskt bara behövs två till fem procent av tiden. Det innebär att allhjulsdriften mest slösar bränsle 95 procent av tiden – om det inte är en FMX och föraren själv kan välja när den ska användas.

Rullar fritt

Med ett reglage på instrumentbrädan kan föraren växla till bakhjulsdrift. Då överförs kraften direkt från motorn till den bakre drivaxeln. De andra hjulen rullar fritt och förbrukar därmed mindre bränsle. Det innebär samtidigt att slitaget på framaxeln blir mindre.

Volvo FMX – framkomlighet

I extremfall

På sexhjulsdrivna lastbilar behöver du först och främst en differentialspärr mellan axlarna, som diagonalt låser två av de bakre drivhjulen över boggin. Enligt Jonas Odermalm räcker det här i många situationer. ”Om det börjar bli riktigt slirigt aktiverar du drivningen på framaxeln. Då klarar du nästan alla situationer – och nu kan vi prata om extrem framkomlighet.”

”Och sedan har vi förstås den så kallade Oh shit!-knappen. Med den låser du den främre differentialen. Då blir det visserligen svårt att styra lastbilen, men du kommer i alla fall upp på torra land igen.”

Jonas Odermalm

På och av

På frågan om hur attraktiv den här typen av framkomlighet är svarar Jonas Odermalm utan att tveka: ”Vi låter föraren bestämma när det behövs flera drivaxlar. Det tror jag uppskattas inom många områden, till exempel i
4x4-lastbilar för vägarbeten, 6x6-tipplastbilar på oljeanläggningar i öknen
och 8x6-dumprar i stenbrott.”

”Det vore naturligtvis inte lika attraktivt om våra lastbilar inte redan var kända för hög hållbarhet och tillförlitlighet.”

Läs mer om tillvalen för allhjulsdrivning

8
Framkomlighet