Volvo FMX – vändradie
Spara pengar – dra ner på styrandet

För extrem manövrerbarhet är det inget som slår två eller tre svängande axlar. Och nu kan tridemkonceptet kombineras med den nya luftfjädringen som är specialutvecklad för anläggningsfordon.

Det är inte bara i trånga passager som svängradien är avgörande. Peter Frleta, strategisk planerare, förklarar att den största fördelen ofta är tidsbesparingen. ”Det måste inte handla om en hårnålskurva, utan det kan räcka med en vanlig skarp kurva för att du måste stanna, svänga, backa och svänga igen. Men med tridem slipper du det problemet. Du kan till och med köra in i ett bostadsområde och ta in lasten i en trädgård.” Och tiden du sparar när du vänder ökar dessutom företagets produktivitet.

Enastående tippstabilitet

Tridem med luftfjädring

”Vi rekommenderar tridem vid anläggningsarbete på både grus och asfalt. Den nya luftfjädringen och ökade markfrigången gör lastbilen mycket mångsidig. Och de kraftfulla krängningshämmarna på de tre axlarna under lasten ger enastående tippstabilitet”, säger Peter Frleta, samtidigt som planeraren Bosse Franzon kommer in i rummet.

”Om du ska köra utan last och lyfter upp löpaxeln för att spara bränsle får drivhjulen dessutom bättre dragförmåga. Och lyft löpaxel i kombination med hög markfrigång gör det lättare att komma upp för branta backar.”

Bosse Franzon

På väg och i terräng

”Ofta räcker det med en differentialspärr mellan axlarna för att vår tridem ska ta sig fram i riktigt slirig terräng”, säger Peter Frleta. ”Om du kör på vägar också är detta det bästa av två världar. Du får manövrerbarhet och komfort på krävande byggarbetsplatser – och manövrerbarhet i kombination med låg bränsleförbrukning ute i trafiken.”

Bränslesnålt och bekvämt

Vid anläggningsarbete kör du ofta utan last hälften av tiden. Genom att lyfta upp en axel kan du därför spara mycket bränsle. Samtidigt är det ganska obekvämt att köra på en byggarbetsplats med en tom lastbil – och då kan luftfjädringen göra jobbet mindre påfrestande för föraren.

Till sist

Bosse Franzon förklarar att tridemkonceptet kommer från Skandinavien, och att Sverige är ett av länderna där man ofta börjar med att anlägga vägen vid nya byggprojekt. ”Det fantastiska med tridem är att det ger effektivitetsfördelar på olika ytor och i olika situationer, även där det är riktigt trångt.”

Med det sagt höjer Peter Frleta näven och utbrister: ”Fler axlar till anläggningsbranschen!”

Läs mer om fördelarna med tridem

4
Tridem