Design som ger god överblick

I våra kundutvärderingar har både förare och åkerier betonat vikten av effektivitet. Och det pratas om den nya ratten, instrumentbrädan och instrumenteringen i sammanhanget.

Första intrycket när man tittar in i hytten är komfort och funktion. Vissa kommenterar förarstolen – och alla noterar de förbättrade förvaringsutrymmena.

Det är viktigt att skapa lugn i hytten.

Inbyggd hållbarhet

Louise Karlsson och Malin Gabre är produktplanerare. Vi står i ett rum som flödar av dagsljus och det känns verkligen som rätt plats att prata om den invändiga designen. Vi befinner oss i den byggnad där de första Volvobilarna en gång byggdes.

”Framför allt måste förarna se bra och sitta bra för att kunna göra ett bra jobb, börjar Malin Gabre innan hennes kollega tar vid. ”Därför har vi jobbat hårt med sikt och räckvidd. De reglage du använder ofta ska vara lättillgängliga för både korta och långa förare.” Eftersom hytten till Volvo FMX sitter lågt på chassiet är det ganska enkelt att ta sig in och ut.

Snabb överblick och bra sikt

På instrumentpanelen samlas all viktig information så att föraren snabbt kan läsa av den. Mindre använda reglage är placerade längre bort. Den sekundära informationsdisplayen, som tidigare fanns på en uppfällbar skärm, är nu integrerad i den nya instrumentpanelen. Louise Karlsson förklarar varför formspråket är så rent och avskalat. ”Det är viktigt att miljön i hytten är lugn, så att föraren kan koncentrera sig på det som händer utanför. Och förare som har kört den nya lastbilen har bekräftat att sikten nu är ännu bättre än tidigare.”

Favoritknapparna på bästa plats

Många av de tekniska förbättringarna kommer från nya Volvo FH, till exempel de flexibla reglagen närmast ratten, där föraren själv kan välja funktion. ”Du kan ändra funktionen på dem utifrån ditt eget unika arbetssätt”, säger Malin Gabre.

Volvo FMX – arbetsplatsen

Ett med ratten

Vi har flyttat reglagen till många av funktionerna från spakarna till reglage på ratten. Här är de logiskt grupperade utifrån sin funktion. Det är lätt för fingrarna att hitta rätt. Enligt Louise Karlsson är den nya designen också bra för trötta armar. ”Den nya ratten har flera olika grepp som gör att föraren alltid kan hitta ett bekvämt läge. Detta, i kombination med Volvo Dynamic Steering som underlättar styrningen, har verkligen förbättrat ergonomin för föraren.”

Louise Karlsson

En bättre arbetsplats

”Vi har arbetat mycket med att förbättra hytten som arbetsplats. Det är här förarna tillbringar merparten av sin tid – och förvarar sina saker. Därför har vi ett nytt förvaringsutrymme för papper bredvid förarstolen och ett mycket bättre fack i dörren. Det är stort, men är ändå inte i vägen när du klättrar in eller ut”, säger Malin Gabre.

Den nya hytten har mängder av funktioner som gör livet lättare. Facket på instrumentbrädan är större och har fått en pennhållare, plats för telefonen och en USB-port. ”Sedan har vi även en praktisk, utfällbar flaskhållare för en
2-liters PET-flaska – om föraren är törstig”, tillägger hon.

Volvo FMX – tryckluftspistol

Bort med sand och skräp

En annan nyhet är tryckluftspistolen som styrs från sätet. Louise Karlsson förklarar hur systemet fungerar. ”Det är ett smart sätt att hålla reglage och instrumentbräda rena i en miljö som ofta är väldigt smutsig. Eftersom dörröppningarna varken har kanter eller trösklar blåser smutsen rätt ut.”

Färgsättningen är brunsvart, mörkare än i FM, så smuts och fläckar syns inte lika mycket.

Läs mer om hyttinteriören

6
Arbetsplats