's Werelds veiligste Volvo
's Werelds veiligste Volvo

De sterkste cabine die Volvo ooit heeft gebouwd, is standaard uitgerust met een noodluik. Volgens ´s werelds zwaarste crashtests lopen de chauffeurs een goede kans het te overleven, zelfs bij een botsing met 80 km/u op een stilstaand object.

De nieuwe Volvo FH-serie onderging ruim 1.000 keer een crashtest in computersimulaties en 20 keer in werkelijkheid. Dit gaat veel verder dan standaardtesten. Hoewel dit niet langer vereist is, blijft Volvo zijn voertuigen testen volgens de Zweedse normen. Deze staan internationaal bekend als “De Zweedse crashtest” en “´s Werelds zwaarste crashtest.”

Simulatie en testen hebben het mogelijk gemaakt een cabineframe te vervaardigen dat maximale bescherming voor de chauffeur biedt. De cabine is zowel groter als sterker geworden.


Op-en-top veiligheid

De crashtests bevestigen de voordelen van het nieuwe cabineframe. De botsdummy overleeft zelfs de zwaarste test: een aanrijding met 50 km/u met een vast obstakel in de vorm van een truck. Deze test is het echt vergelijkbaar met een botsing bij 80 km/u tegen een stilstaande truck en gaat ervan uit dat ook de chauffeur de aanrijding overleeft.

“We hebben nooit overwogen een cabine te bouwen zonder een nooduitgang”

“Met de nieuwe FH hadden we de mogelijkheid om een cabineframe vanaf nul te ontwerpen, zonder beperkingen. We hebben deze mogelijkheid ten volle benut om de veiligste truck ooit te bouwen”, zegt Matti Koponen bij Volvo Cab Engineering. Uniek voor Volvo is dat de proeven werden uitgevoerd terwijl alle interieurcomponenten waren aangebracht en met gevulde opbergcompartimenten.

“De kans dat de chauffeur gewond raakt door iets binnen in de cabine, moet worden uitgesloten. Zelfs het koffiezetapparaat moet op zijn plek blijven”, zegt Ulf Torgilsman, botsspecialist bij Volvo Cab Engineering.

’s Werelds eerste standaard noodluik

In de helft van alle ongevallen met trucks kantelt het voertuig. Het kan dan erg lastig zijn om door het portier naar buiten te klimmen. De voorruit eruit trappen is niet langer een optie, omdat die nu zit vastgelijmd. De oplossing is een noodluik via het dak.

“Omdat de voorruit met lijm op zijn plek wordt gehouden, moest er een andere manier komen voor de chauffeur om te ontsnappen. Dat was een absolute vereiste”, zegt Ulf Torgilsman, botsdeskundige.


Overdag een dakraam en een noodluik in geval van nood.
’s Werelds eerste standaard noodluik

Een groot dakraam

Daarom heeft elke Volvo FH nu een groot dakraam dat zo is gemaakt dat het dienst kan doen als noodluik. De afmetingen zijn 50×70 cm, waardoor zelfs extra forse chauffeurs er gemakkelijk uit kunnen klimmen.

Bovendien voldoet het dakraam aan de eisen voor nooduitgangen van trucks die ontvlambare goederen transporteren, zoals benzine en andere stoffen. Ook comfortabel is het ruime licht dat door het dakraam in de cabine valt. Dit verbetert het welzijn van de chauffeur en vermindert de noodzaak van elektrisch licht.

“Een aangename rijomgeving is ook belangrijk voor de veiligheid. Daardoor blijft de chauffeur makkelijker alert. Zo gezien vermindert het noodluik daadwerkelijk de kans dat het moet worden gebruikt in een noodgeval”, zegt Matti Koponen bij Volvo Cab Engineering. Dat komt overeen met de doelstelling van Volvo om veilige trucks te bouwen.

7
Veiligheid