Osovinsko opterećenje kamiona Volvo FM
Šampion
u teškoj kategoriji

Povećanje korisne nosivosti je različito, ali za većinu osovina iznosi jednu tonu ili više. To omogućava obavljanje većih zadataka i veću utovarnu efikasnost.

U kombinaciji sa najnižom šasijom, čvršće osovine omogućavaju rukovaocu preuzimanje većih, kabastijih i težih tereta. Takođe mu olakšavaju poštovanje zakonskih propisa.

Niska šasija i velika korisna nosivost koje nijedan drugi kamion nema

Ekonomična osovinska konfiguracija

Inženjer Johan Eknander sa uživanjem razmišlja o osovinskim konfiguracijama. Odmah živne kada priča o njima: „Osovinske konfiguracije pomažu kupcu da pronađe optimalno rješenje. Na primjer, da prihvati zadatke koje njegovi konkurenti ne mogu i ekonomičnije obavlja one postojeće. Pravilnim konfigurisanjem ovih novih osovina može se preći sa dvostruke na jednostruku prednju osovinu, čime se štedi novac i smanjuju troškovi goriva i servisiranja.“

Kamion za prevoz lakih terenskih vozila

Slon na kamionu Volvo FMVolvo je poznat po niskoj šasiji, ali povećanjem osovinske nosivosti kamion postaje fleksibilniji. Odličan primjer za to je novi kamion za prevoz automobila. Ima vrlo nisku šasiju i veću korisnu nosivost u prednjem dijelu. Njegova niska kabina vam omogućava da potpuno iskoristite ovu fleksibilnost i natovarite laka terenska vozila na gornju platformu.

„Isti princip važi za kamion sa dizalicom koji zahtjeva nisku karoseriju sa niskom platformom kako bi na nju natovario nešto mnogo visoko, na primjer čamac“, dodaje Jonas Odermalm, menadžer odjeljenja za građevinarstvo u kompaniji Volvo.

Manje uzaludnih putovanja

Jonas Odermalm nastavlja da opisuje praktične prednosti čvršćih osovina. Ponekad odete da preuzmete kontejner i shvatite da je teret raspoređen tako da ćete sigurno prekoračiti korisnu nosivost prednje osovine. Zatim se morate vratiti bez tereta. To će se rjeđe dešavati jer je sada nosivost prednjeg lisnatog ovjesa 10 tona.“

Jonas Odermalm

Smanjenje opterećenja

Uz pomoć čvršćih osovina možete riješiti probleme kao što je smanjenje opterećenja. Nema problema kada je kamion maksimalno i ravnomjerno natovaren. Međutim, kada se teret istovari otpozadi, npr. pri distribuciji na nekoliko mjesta, nema ničeg što može uravnotežiti teret najbliži kabini. Tada se prednja osovina kamiona ili pogonska osovina tegljača mogu lako preopteretiti.

Čvršća prednja osovina omogućava vozaču najbrži utovar i istovar. To takođe povećava produktivnost“, dodaje Johan Eknander.

Spustite i natovarite

Johan Eknander ne poznaje nijedan kamion koji se može mjeriti sa novim kamionom Volvo FM po pitanju niske šasije i velike korisne nosivosti. I ne brine previše o tome da li će ih konkurencija sustići. „Uložili smo puno truda: ojačali smo glavčine na osovinama, stavili čvršće opruge i primijenili nove konstrukcione kriterijume kako bi šasija i osovine izdržali dodatne napone i naprezanja. Osim toga, sarađivali smo sa dobavljačima na razvoju guma i naplataka za veća opterećenja sa nižim profilima.“

Koji će prevoznici imati koristi od ovog poboljšanja? „Svi – uvek kada kamion treba maksimalno natovariti, Volvo FM će biti u prednosti“, zaključuje on.

Pogledajte kompletne specifikacije šasija

6
Osovinsko opterećenje