Volvo FMX

Volvo FMX, moderni kamion za građevinsku industriju, prepun inovativnih rješenja i revolucionarnih funkcija.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Prednja svjetla kamiona Volvo FMX
Neka bude svjetlo – po mogućstvu Bi-Xenon

Nova prednja svjetla, potpuno redizajnirana za ovaj kamion, nude iste performanse kao ona nedavno razvijena za kamione Volvo FMX za prevoz na duge relacije. Uz neke jedinstvene dodatke.

Stručnjak za vidljivost Hanna Degerman ima zadatak da učini Volvo FMX poznatim po najboljim prednjim svjetlima.

S njima se možete voziti zauvijek

Jača, duža i šira

„Odlučili smo biti najbolji po vidljivosti“, kaže Hanna Degerman bez ikakvog hvalisanja. „Ovo je važno pitanje za vozače kamiona Volvo FMX jer se moraju kretati po lošim, slabo osvijetljenim cestama, često cijele noći – na šljunkarama, u rudnicima i po šumama.“ Zato je standardna rasvjeta sada jača, duža i šira. Inženjer za rasvjetu Stig Elofsson smatra to radikalnim poboljšanjem.

„Svjetlosni intenzitet novih prednjih svjetala vrlo je primjetan. Vožnja u tami manje zamara vozača i povećava bezbjednost svih učesnika.“

Uz sjajan izgled

Podignuta nova prednja svjetla imaju kompaktnu konstrukciju koja Stiga podsjeća na vepra. Međutim, to nije samo zbog izgleda. Robusnija su i pouzdanija. Nova halogena svjetla mogu izdržati vibracije na terenu na kome bi vas boljela svaka kost. Što je provjereno u brazilskoj džungli.

„U teškim uvjetima dobra prednja svjetla vam pomažu spriječiti oštećenja kamiona. A sve što vas tjera da zaustavite kamion, smanjuje vam produktivnost“, kaže Hanna Degerman.

Prednja svjetla kamiona Volvo FMX

U tami kao po dnevnom svjetlu

Opcionalna prednja svjetla Bi-Xenon imaju vrhunske performanse i posebno su dobra za starije vozače umornih očiju kao što je Stig Elofsson. „Imaju dvostruko jači intenzitet od halogenih svjetala i potpuno drugačiju temperaturu boje – kao da vozite po dnevnom svjetlu“, kaže Stig Elofsson. Lice mu sija od sreće. „S njima se možete voziti zauvijek“. Čak su i novi moduli Bi-Xenon otporniji na vibracije.

Testiranje kabine ljuljanjem

Kako bi simulirala radni vijek pri vožnji po kolotrazima, brazdama i rupama, kompanija Volvo napravila je sopstveni model vibracija. Pri testiranju kabine ljuljanjem primjenjuje ovaj pakleni program za nova prednja svjetla tokom 300 radnih ciklusa. Svjetla Bi-Xenon prošla su ovaj test uz blagoslov Stiga Elofssona. „Komponente su izdržale test i na kraju izgledale kao nove“, uzvikuje on.

Pametno korištenje LED tehnologije

Dvije varijante uglavnom su iste, s tim što modul Bi-Xenon jednostavno zamjenjuje donje od dva halogena svjetla. Time se dobijaju i kratko i dugo svjetlo, ali se dugo svjetlo dopunjuje gornjim halogenim modulom.

Dnevna svjetla za vožnju prepoznatljive su svjetlosne trake sa LED diodama u obliku slova V. Donji dio je žuta svjetlosna traka koja služi kao pokazivač smjera. Kada je ona uključena, prigušen je preostali dio svjetlosne trake sa LED diodama, te je pokazivač smjera jasniji. To što je ovo rješenje jedinstveno manje je važno Hanni Degerman koja vidi njegovu praktičnu prednost: dvije sijalice manje koje kupac mora mijenjati.

Mreže štite svjetla

Zaštita prednjih svjetala fabrički je montirana, ali izmjenjiva. Vozač lako prelazi sa cestovne na terensku verziju. Vrlo je izdržljiva jer je ojačana čelikom. Sitna mreža na terenskoj verziji sprečava da kamenčići udare u staklo. Koliko je, međutim, čvrsta? Da li zaustavlja nešto veće?

Hanna Degerman

„Ne zaustavlja kengura“, odgovara Stig Elofsson, „ali ćemo prodavati mnogo manje zamjenskih dijelova kupcima koji ih budu koristili u žbunju.“

Efekat vidljivosti

Ne zna se da li će nova svjetla biti dovoljno efikasna da kompanija postigne cilj po pitanju vidljivosti. Hanna Degerman misli da hoće. „U odnosu na sve druge kamione, FMX ima podjednako dobru ili bolju rasvjetu.“

Ovdje otkrijte nova i poboljšana svjetla

10
Prednja svjetla