Volvo FMX

Volvo FMX, moderni kamion za građevinsku industriju, prepun inovativnih rješenja i revolucionarnih funkcija.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Preuzmite kontrolu nad svojom vučom  - automatski

Kad blato ili pijesak progutaju cestu, jedini način da izbjegnete nevolje je da nastavite dalje. A to je situacija u kojoj je pogonska prednja osovina na modelu Volvo FMX nepobjediva. Još teže ćete je pobijediti sada, kada je opremljena novom automatskom kontrolom trakcije (ATC), inteligentnom funkcijom koja automatski aktivira prednju osovinu kada je ona potrebna.

Teško je povjerovati da se menadžer odjeljenja za građevinska vozila vratio sa blatnjavog terena u Brazilu u čistoj, bijeloj košulji. Sve dok ne počne pričati o prednostima novog automatskog pogona na svim točkovima.

Dugme za bezizlazne situacije

„Naša pogonska prednja osovina uvijek je bila projektovana tako da se može odabrati i lako aktivirati kada vam je potrebna. Međutim, željeli smo je dodatno razviti kako bismo olakšali pritisak na vozača. Uz automatsku kontrolu trakcije uvijek mogu biti sigurni da imaju svu potrebnu trakciju, ali samo kada im je zaista potrebna“, kaže Jonas Odermalm.

Manja potrošnja goriva

Dok je stalni pogon na svim točkovima uobičajeno rješenje na kamionima za građevinske radove, Volvo je tome pristupio na drugačiji način. Jonas Odermalm sjeća se ispitivanja provedenog u pustinji: „Zaista je potrebna samo 2 – 5% vremena. To znači da 95% vremena prednja pogonska osovina nepotrebno troši gorivo, osim ako to nije FMX s automatskom kontrolom trakcije.”

Slobodno kotrljanje

Kada uslovi dopuštaju, sistem automatski deaktivira prednju osovinu. Znači da se snaga motora direktno prenosi na zadnji pogon, dok se drugi točkovi slobodno kotrljaju i troše manje goriva. Kamion postaje i lakše za manevrisanje kada se prianjanje prednjih guma može namijeniti upravljanju. Osim toga, prednja osovina se manje troši.

U ekstremnim uvjetima

Kod kamiona sa šest pogonskih točkova prvo što vam treba jeste međuosovinska blokada diferencijala – za dijagonalnu blokadu dva zadnja pogonska točka kod osovinskog sklopa. Jonas Odermalm misli da je to dovoljno u većini situacija. „Ako zaista postane klizavo, uključujete prednju pogonsku osovinu. To vam pomaže da se izvučete u većini situacija, a omogućava i maksimalnu pokretljivost.“

„Tu je, zatim, i dugme za bezizlazne situacije. Kada ga pritisnete, blokirate prednji diferencijal – upravljanje vozilom postaje vrlo teško, ali se uspijevate vratiti na suvi teren.“

Jonas Odermalm

Uključi-isključi

Kada ga pitate zašto je ta pokretljivost toliko privlačna, Jonas Odermalm spremno odgovara: „ATC pruža sve pogodnosti prednje pogonske osovine koja se može slobodno odabrati, a istovremeno je praktična kao trajni sistem. Mislim da je cijene vozači svih tipova vozila: servisnih vozila s konfiguracijom 4×4 za održavanje cesta, kipera s konfiguracijom 6×6 koji rade na naftnim cjevovodima u pustinji, dampera s konfiguracijom 8×6 u kamenolomima i kamiona-dizalica s konfiguracijom 10×6 na pješčanim gradilištima.“

Dodaje i ovo: „To naravno ne bi bilo toliko privlačno da nismo poznati po izdržljivosti i pouzdanosti.“

Saznajte više o funkciji automatske kontrole trakcije


Find Your Dealer

8
Pokretljivost