S Aerodinamičnim paketom, zahvalni prijevoznici štede do 10 posto goriva

Čak i bez usmjerivača zraka (spojlera)  kamioni Volvo poznati su po najboljoj aerodinamici u ovom privrednom segmentu. Isto tako stoji da se većina kamiona Volvo prodaje s tvornički montiranim usmjerivačima zraka koji smanjuju otpor vjetra za kamion – i troškove goriva za prijevoznika. S kompletnim Aerodinamičnim paketom ova ušteda goriva može doseći čak 8 posto.

every drop counts

ŠTO JE ZAPRAVO TURBULENCIJA?
Čak i u idealnim uvjetima bez imalo vjetra, kamion koji vozi autocestom brzinom od 80 km/h stvara svoj vlastiti protuvjetar. Sama kabina ima vrlo aerodinamičan oblik, ali ovisno o tipu i veličini priključene prikolice ili karoserijske opreme, mogu nastati snažne turbulencije nakon što zrak prođe kabinu i dođe do prikolice. Optimizacijom protoka zraka u ovim područjima, usmjerivači zraka mogu uvelike eliminirati turbulenciju te omogućiti kamionu da uđe u vjetar s minimalnim otporom.

Aerodinamični paket sastoji se od tri tipa usmjerivači zraka: krovni, bočni i spojler šasije. Testovi su pokazali da već i sami krovni i bočni usmjerivači zraka mogu postići uštedu goriva sve do 10 posto. Zajedno sa suknjicama šasije isti testovi pokazali su potencijal uštede goriva od gotovo 11 posto.

KOLIKO GLATKO VOZI VAŠ VOZNI PARK?
Većina prijevoznika koji voze kamione Volvo već je otkrila barem neke prednosti usmjerivača zraka. Kompletan Aerodinamični paket sada je raspoloživ za kamione Volvo s još širim izborom međuosovinskih razmaka. Krovni usmjerivači zraka su fiksni ili podesivi, ovisno o visini vozila, visini šasije i veličinama guma.

Nadalje, testovi pokazuju da se moguće uštede smanjuju za 1 posto, kad se krovni usmjerivač zraka montira 5 cm prenisko ili 10 cm previsoko, što je dobar razlog za njihovu ugradnju već pri proizvodnji.
Every Drop Counts 
every drop counts

AERODINAMIKA – SVEOBUHVATNI PAKET
Aerodinamični usmjerivač zraka za krov i stražnje strane individualno su prilagođeni svakoj pojedinoj kabini i raspoloživi su za sve modele.

Aerodinamični spojleri šasije – koje još više smanjuju otpor zraka – raspoložive su za sljedeće međuosovinske razmake:

  • TEGLJAČ 4X2, RAD-A4, WB3700 I WB3800
  • TEGLJAČ 6X2, RADT-A8, WB3400 I WB3700
  • TEGLJAČ 6X4, RADD-A8, WB3400