Gorivo Volva FM
Euro 6 i štedljivi agregati

U ovom trenutku europskog odbrojavanja vezano za razine emisija, većina ljudi zna da podešavanje motora Euro 5 na normu Euro 6 obično znači znatno povećanje potrošnje goriva. Činjenica da je Volvo udovoljio izazovu bez značajnog povećanja izvrsna je vijest. Istovremeno, novi Volvo FM dolazi s dva nova štedljiva agregata – koji kupcima omogućavaju usklađivanje s normom Euro 6 i uštede goriva.

Astrid Drewsen

Astrid Drewsen, direktorica proizvodnje pogonskog sklopa, nadležna je za nove motore D11 i D13 koji zadovoljavaju normu Euro 6. “U usporedbi s njihovim prethodnicima norme Euro 5, učinkovitost goriva nove pogonske linije gotovo je ista, dok su radne karakteristike i vozna svojstva identični. To vrijedi za cijelu paletu u rasponu snage od 330 do 500 KS.”

Čist i efikasan

Novi Volvo FM zadovoljava najnovije najstrože ekološke zahtjeve: emisije dušičnih oksida smanjene su za 80 %, dok su emisije krutih čestica prepolovljene. To je moguće zahvaljujući poboljšanoj tehnologiji selektivne katalitičke redukcije i učinkovitijem sustavu doziranja sredstva AdBlue. Od 31. prosinca 2013. godine svi novi kamioni morat će zadovoljiti nove standarde emisija.

Motor Euro 6 odozgo

Ušteda goriva od samog početka – sa softverom I-See 

Tehnologija za uštedu goriva nedavno predstavljena s novim Volvom FH napravila je još jedan korak dalje. I-See sada može uštedjeti do 5 posto goriva – od trenutka kad počne voziti. To čini koristeći informacije o topografiji ceste pomoću kojih upravlja brzinom i promjenama stupnjeva prijenosa za optimalnu učinkovitost goriva. Ovi podaci sada se automatski preuzimaju iz baze podataka softvera I-See.

Učinkovitost goriva gotovo ista, radne karakteristike i vozna svojstva identični

“Točno zna kako najbolje iskoristiti uzbrdicu ili nizbrdicu. Budući da unaprijed poznaje nagibe ceste, može reći motoru i mjenjaču I-Shift što trebaju napraviti kako bi iskoristili kinetičku energiju. Na ovaj način I-See oponaša način vožnje dobrog vozača”, objašnjava razvojni inženjer softvera I-See Anders Eriksson.

Pristup bazi podataka štedi gorivo

I-See može snimiti i prenijeti podatke o nagibu. Dakle, ako dođe na cestu koja još nije u bazi podataka, automatski će prikupiti podatke i poslati ih u bazu podataka. Tako da se mogu iskoristiti sljedeći put – i da im također mogu pristupiti drugi korisnici softvera I-See.

“Glavne ceste trebale bi biti mapirane nakon samo nekoliko tjedana ili čak dana od lansiranja proizvoda. Na taj način svaki kamion sa softverom I-See može odmah početi sa štednjom goriva”, kaže Anders Eriksson.

Anders ErikssonSavjet o gorivu: uštede nikad ne prestaju

Volvov program treninga za vozače unaprjeđuje tehnike štedljive vožnje bez obzira na njihovo iskustvo i staž. Međutim, da bi se te uštede zadržale kroz duže vrijeme, ništa nije bolje od kontinuiranog praćenja i savjeta osobnog savjetnika. Direktor odjela za izradu transportnih rješenja, Jarkko Aine, ukratko opisuje novu uslugu Savjet o gorivu:

“Do sad su samo najveći prijevoznici imali koristi od osobnog instruktora o potrošnji goriva. Međutim, usluga se može primijeniti na kamion kao pretplata – stoga je ekonomski održiva za bilo koji broj kamiona. Nakon svake analize, vozač dobiva izvještaj s koracima koje treba poduzeti. A savjetnik za upravljanje potrošnjom goriva, koji izrađuje izvještaj, može se kontaktirati ako se pojavi neko pitanje.”

Savjet o gorivu pomaže uštedjeti do 5 posto goriva i može se koristiti za kontinuirano smanjenje mjesečnih troškova za gorivo.

Saznajte više o koristima softvera I-See
Saznajte više o ekonomičnim Volvo motorima
Otkrijte našu ponudu za uštedu goriva i izračunajte svoje uštede

4
Gorivo