Hybridikuorma-auto

Hybridikuorma-auto, hiljaisesti tehokkain

Ensimmäinen raskas hybridikuorma-auto käyttää dieselpolttoainetta ja sähkövoimaa rinnakkain. Se vähentää polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä jopa 30 prosenttia taajamien jätteenkeräystehtävissä. Mutta siinä ei ole koko totuus. Sähkövoima korvaa dieselmoottorin liikkeellelähdöissä sekä alhaisilla nopeuksilla. Kuljettaja huomaa sen suorituskyvyn parantumisena kiihdytyksissä ja muut puolestaan madaltuneena melutasona.

KENTTÄTESTEISSÄ USEISSA MAISSA
Kenttätestejä on suoritettu kaikessa hiljaisuudessa Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Alankomaissa vuodesta 2008 alkaen. Hybridikuorma-autot ovat saatavilla seuraavilla markkina-alueilla: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Itävalta, Sveitsi, Italia, Alankomaat, Belgia ja Luxemburg.

26 TONNIN AJONEUVO KÄY HILJAA JA RAUHALLISESTI
Kaupunkialueiden jakelutehtävissä ja taajamien jätekuljetuksissa hyöty on kaikkein tuntuvin. Näissä tehtävissä sähkötekniikalla voidaan säästää eniten polttoainetta, koska nopeudet ovat pieniä sekä käynnistyksiä ja pysähdyksiä on paljon. Kokonaispainon ollessa jopa 26 tonnia, huomattavia säästöjä voi kertyä nopeasti.
– Kenttätestejä tehneiden kuljettajien palautteen perusteella hybriditekniikka sopii taajama-ajoon täydellisesti: Volvo FE Hybrid on kaupunkiajossa nopea ja hiljainen. Tämä on merkittävä lisähyöty – etenkin, kun polttoaineenkulutus ja hiilidioksidipäästöt vähenevät huomattavasti.
Lars Mårtensson, Volvo Trucksin ympäristöasioista vastaava päällikkö 
 
 every drop counts
Hybridimoottori 
Motor Drive System on käynnistysmoottorin, sähkömoottorin ja generaattorin yhdistelmä.
TEKNOLOGIAN TERÄVINTÄ KÄRKEÄ
Sähkömoottori eli niin kutsuttu Motor Drive System toimii 7-litraisen dieselmoottorin ja automaattisen I-Shift-vaihteiston välissä. Dieselmoottori voi kytkeytyä päälle saumattomasti, kun vääntövoimaltaan suuri sähkömoottori on ensin saanut vauhdin kiihtymään. Kaksi moottoria toimii tämän jälkeen rinnakkain. Talteen otettua energiaa käytetään generaattorin avulla sekä sähkömoottorissa että litiumioniakkujen latauksessa – joten muuta lataamista ei tarvita.

HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖT, POLTTOAINEENKULUTUS JA TAAJAMAMELU VÄHENEVÄT
Jakelutehtävissä polttoaineenkulutusta voidaan vähentää jopa 20 prosenttia perinteisiin dieselkuorma-autoihin verrattuna. Jäteautoissa polttoaineenkulutusta voidaan vähentää 20 prosenttia – tai jopa 30 prosenttia, kun ajoneuvon voimansiirtolinjaan kytketyn pakkaajan sijasta käytetään sähkötoimista pakkaajaa. Hiilidioksidipäästöjä voidaan vastaavasti pienentää jopa 30 prosenttia. Ajoneuvon melutaso puolittuu alkukiihdytyksessä.