Volvo FM távirányító
Egy olyan városban tervezve, amelyben évi 776 mm eső esik

A Volvo FM új Work Remote távirányítójának megismertetéséhez bemutatunk egy fiatal alkatrész-specialistát, Markus Olssont. „Ez a tökéletes bármilyen időjárási körülmények között használható alkalmazás a gyakori fel- és lerakodásokhoz, még itt az esős és szeles Göteborgban is” – mondja lelkesen.

„A távirányítót arra terveztük, hogy könnyebbé és biztonságosabbá tegye a járművezetők életét” – mondja Markus Olsson. „Nemcsak el tudják indítani és le tudják állítani, vagy akár felpörgetni a motort a segítségével, de a készülék teljes felügyeletet is biztosít a járművezetők számára a tengelyek közötti terheléseloszlás felett. Nem kell oda-vissza szaladgálniuk a terhelésjelző ellenőrzéséhez rakodás közben. Ez különösen hasznos, ha egyedül dolgoznak. Mindössze annyit kell tenniük, hogy az övükre csatolják az egységet, és kapnak egy elektronikus kisegítőt. És mivel az emelőhátfalhoz is biztosítottunk egy interfészt, a járművezetőnek csak egy készülékre van szüksége kettő helyett.”

Nem viheti magával úszni

A távirányító emlékszik a rakodásokra

Néhány rakodórámpa trükkös lehet. A felület egyenetlensége és dőlése miatt nehéz hozzájuk igazítani a teherautó magasságát. De mint Markus Olsson rámutat, az új távirányító a stressz legnagyobb részére megoldást kínál. „A járművezető a készülék és a Volvo FM légrugós felfüggesztésének segítségével emelheti vagy süllyesztheti a teherautót, és szükség esetén oldal- vagy hosszirányban is Volvo FM távirányítómegdöntheti. Ezek az adatok elmenthetők a távirányító memóriájába. Így amikor a járművezető visszatér ugyanahhoz a rámpához, azonnal előhívhatja a beállításokat. Akár öt különböző beállítás is eltárolható.”

Az Ön készüléke, az Ön módszere

„A különféle teherautó-alkalmazásokat egy öt digitális bemeneti csatornát kínáló kiegészítő vezérlő segíti. Ezek lehetővé teszik a járművezető számára számos mutató állapotának ellenőrzését, például a be- vagy kikapcsolt állapotot, a hőmérsékletet, a figyelmeztetéseket és az állapot jelentéseket, hogy csak néhányat említsünk” – mondja Markus Olsson.

„Ezzel a távirányítóval a Volvo lehetővé tette, hogy a felépítményezők az egyes járművezetők igényeinek megfelelően csatlakoztassák a speciális eszközöket.” A járművezetőnek pedig még csak nem is kell a fülkében vagy a teherautó közelében lennie a távirányító használatához. „Nyílt területen még a járműtől 100 méterre is használtam már a készüléket. Egy forgalmas raktárban természetesen rövidebb a hatótávolság” – mutat rá Markus Olsson.

Ne féljen a víztől vagy a magasságtól

Amikor teherautó-vezetőknek szánt berendezéseket készítenek, a szívós jelzőt érdemes bevonni a specifikációba. Markus elmagyarázza, hogy mit jelent a szívósság az új távirányító esetében. „Elég szívós ahhoz, hogy extrém hőmérsékleti viszonyok között is működjön, -40°C-tól 85°C-ig. Illetve leejtheti egy sík felületre két méteres magasságból, és a készülék továbbra is működőképes marad.”

De hogyan reagál az új egység a vízre? „Nem viheti magával úszni” – mondja Markus mosolyogva – „de ha szakadó esőben Markus Olssonhasználja, akkor sincs miért aggódnia.”

A zsebemben a My Truck

„A My Truck megváltoztatta a kapcsolatomat a teherautómmal” – mondja Jarkko Aine, a szállítási megoldások szakértője. Egy új okostelefon alkalmazásról beszél, amely lehetővé teszi a járművezetők számára egyes műszerek, például az üzemanyag, az AdBlue és az olaj szintjének ellenőrzését. De Jarkko Aine szerint az a lehetőség lesz a legnépszerűbb, hogy a fülke hőmérséklete előre beállítható – ahonnan a járművezető csak szeretné. Így a hűtő- és/vagy a fűtőberendezés előállíthatja az ideális hőmérsékletet, és úgy várhatja a járművezetőt.

„Beállíthatja egy heti napirend szerint, de akár valós időben is használhatja. Segítségével akár azt is ellenőrizheti, hogy bezárta és beriasztotta-e a járművet, ha hajlamos megfeledkezni erről.” Jarkko Aine kiemeli, hogy a My Truck jelenleg iOS készülékekre érhető el, de elmondása szerint az Android változat is készül.

Ismerje meg az ECS4 és a Funkcióvezérlő távirányító részleteit

9
Távirányító