Volvo FH

Noul lider în transportul de cursă lungă. Pentru un nivel inegalabil de confort pentru șofer și eficiență de exploatare.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 sau 10×4

D13 sau D16 (între 420 şi 750 CP)
Cel mai sigur Volvo din lume
Cel mai sigur Volvo din lume

Cea mai rezistentă cabină construită vreodată de Volvo are o trapă pentru ieșire de urgență ca dotare standard. Conform celor mai dure teste de impact din lume, șoferii au șanse bune de supraviețuire chiar și în coliziuni la 80 km/h cu un obiect staționar.

Noua serie Volvo FH a fost testată la impact de peste 1.000 de ori în cadrul unor simulări computerizate și de 20 de ori în realitate. Este cu mult mai mult decât o testare standard. În ciuda faptului că nu mai este necesar, Volvo continuă să își testeze vehiculele la standardele suedeze – cunoscute în lume drept „Testul suedez la impact” și „Cel mai dur test la impact din lume”.

Simularea și testarea au făcut posibilă construirea unei structuri a cabinei care asigură protecție maximă șoferului. Cabina a devenit și mai mare și mai puternică.


Protecție reală pentru viață

Testele de impact confirmă beneficiile noii structuri a cabinei. Manechinul supraviețuiește chiar și celui mai dur test, o coliziune la 50 km/h cu o barieră fixă în formă de autocamion. În viața reală, acest test este comparabil cu o coliziune la 80 km/h cu un autocamion care staționează și sugerează faptul că șoferul ar supraviețui în urma impactului.

„Nu a existat niciodată opțiunea să construim o cabină fără o ieșire de urgență”

„Cu noua serie FH, am avut oportunitatea de a proiecta de la zero o structură de cabină, fără nicio restricție. Am profitat la maximum de această oportunitate pentru a construi cel mai sigur autocamion al nostru de până acum”, spune Matti Koponen din echipa de proiectare a cabinelor Volvo. Fapt unic la Volvo, testarea are loc cu toate echipamentele de interior montate și cu compartimentele de depozitare pline.

„Trebuie să nu existe nicio posibilitate de vătămare într-o coliziune din cauza unui lucru din interiorul cabinei. Chiar și filtrul de cafea trebuie să rămână la locul lui”, spune Ulf Torgilsman, specialist în coliziuni al departamentului de Proiectare a cabinelor Volvo.

Prima trapă de ieșire standard din lume

Jumătate din accidentele în care sunt implicate autocamioane se sfârșesc prin răsturnarea vehiculului. Ieșirea pe ușă când vehiculul este întins pe o parte poate fi extrem de dificilă. Iar desprinderea prin lovire a parbrizului nu mai reprezintă o variantă, deoarece acum este lipit. Soluția este oferită de o trapă de ieșire.

„Dacă parbrizul urma să fie fixat prin lipire, trebuia să existe un alt mod prin care șoferul să poată scăpa. Era obligatoriu”, spune Ulf Torgilsman, specialist în coliziuni.


Luminator ziua și trapă de ieșire în caz de urgență.
Prima trapă de ieșire standard din lume

O trapă de lumină de dimensiuni foarte mari

Iată de ce fiecare Volvo FH este prevăzut acum cu un luminator construit să funcționeze drept trapă de ieșire. Acesta măsoară 50×70 centimetri, permițând chiar și șoferilor mai corpolenți să iasă cu ușurință.

Mai mult, trapa respectă cerințele privind ieșirile de urgență pentru autocamioane care transportă bunuri inflamabile, precum petrol și alte substanțe. O altă sursă de confort o reprezintă lumina abundentă care pătrunde în cabină prin acest luminator. Aceasta îmbunătățește dispoziția șoferului și reduce nevoia de iluminat electric.

„Un mediu de condus plăcut este important și pentru siguranță. Șoferului îi este mai ușor să rămână alert. Așa că, se poate spune că trapa de ieșire ajută de fapt la reducerea șanselor ca aceasta să fie necesară în cazul unei urgențe”, spune Matti Koponen de la departamentul de Proiectare a cabinelor Volvo. Aceasta se potrivește perfect obiectivului Volvo de a construi autocamioane sigure.

7
Siguranță