Volvo FMX

Volvo FMX, autocamionul modern pentru construcţii, prevăzut cu soluţii inovatoare şi caracteristici revoluţionare.

4x2, 4x4, 6x2, 6x4, 6x6, 8x2, 8x4, 8x6, 10x4 sau 10x6

D11 sau D13 (330 - 540 CP)
Suspensie pneumatică Volvo FMX
Atunci când un drum arată aşa, acceleraţi

Până acum, suspensia pneumatică a însemnat, în principal, un confort pentru şoferii de autoturisme, datorită gărzii reduse la sol. Însă, câţiva ingineri de la Volvo Trucks au decis să reproiecteze o suspensie pneumatică nouă care combină garda la sol a suspensiei cu arcuri lamelare cu confortul şi eficienţa suspensiei pneumatice.

Într-un mediu de construcţii există o toleranţă mică pentru braţele arcurilor şi pentru burdufurile care se află sub punte. Ele reduc din garda la sol. „De aceea am ridicat aceste piese deasupra punţii motoare, acolo unde sunt mai puţin vulnerabile”, spune planificatorul de produs Bosse Franzon. „Aceasta are ca rezultat o gardă la sol de cel puţin 300 de milimetri şi suspensia nu mai este în pericol să lovească pietre.”

Confortabilă, dar totuşi fermă

Stabilizatoarele îmbunătăţite joacă, de asemenea, un rol important pe noua suspensie pneumatică. Repoziţionate în sus şi central între punţi, acestea transmit acum forţele drumului şi ale remorcii spre cea mai rigidă parte a cadrului, pentru a îmbunătăţi stabilitatea la balans.

„Suspensia pneumatică are un sistem de control inteligent care se asigură că distribuirea sarcinii între punţi este optimizată pentru stabilitate maximă la balans”, adaugă planificatorul strategic, Peter Frleta. „Oricine crede că toate autobasculantele cu suspensie pneumatică nu sunt stabile, va avea o surpriză.”

Nu mai este în pericol să lovească pietre

Cine are nevoie de confort când livrează pietriş?

După ce a simţit trepidaţiile pe drumurile de carieră cu gropi, Peter Frleta crede că suspensia pneumatică se justifică din plin: „Vibraţiile sunt transmise de la şasiu în cabină şi în corpul şoferului. Ai senzaţia că te vei dezintegra.” Acesta se opreşte pentru un moment. „Nu este de mirare că şoferii care au testat noua suspensie pneumatică au fost fericiţi să continue testarea, pentru că nu doreau să se întoarcă la oboseala de a conduce din nou un autocamion convenţional.”

Şi camionul este în avantaj, deoarece daunele cauzate de vibraţii sunt mai reduse, fapt ce creşte disponibilitatea. În plus, un ritm mai alert îmbunătăţeşte productivitatea. „Am observat o creştere de 5 până la 10 km/h – aceasta este doar o consecinţă a confortului”, adaugă Peter Frleta.

O consolă mai scurtă

Noul design al suspensiei nu lasă nimic în spatele punţii spate care ar putea interfera cu bascularea. Unul dintre avantajele acestui fapt este posibilitatea de basculare directă într-o maşină de turnat asfalt. „Puntea de basculare poate fi poziţionată foarte aproape de roata din spate, având o consolă foarte scurtă. Deşi este prima suspensie pneumatică proiectată special pentru construcţii, are foarte multe beneficii”, spune Bosse Franzon.

Pentru toată gama

Noua suspensie pneumatică este disponibilă acum pentru aproape toate configurațiile, cu inclusiv pentru autocamioane cu punte față motoare (4x4, 6x6, 8x6 și 10x6). Capacitatea maximă de încărcare este ridicată – 26 de tone pe boghiu tandem și 36 tone cu tridem – ceea ce înseamnă o capacitate de încărcare totală de 46 de tone pentru un autocamion cu patru punți, precum 8x4.

Peter Frleta

Cel mai bun dintre cei mai buni

Autocamionul Volvo FMX cu un şasiu foarte înalt pentru construcţii poate fi dotat cu suspensie pneumatică spate în combinaţie cu frâne cu tamburi sau cu disc. Împreună cu configuraţiile Tridem, Brosse Franzon crede că aceasta este cheia unei manevrabilităţi fantastice. „Faptul că puteţi alege frâne cu disc înseamnă că puteţi beneficia, de asemenea, de direcţia dinamică Volvo. Iar cu cea mai bună suspensie, cele mai bune frâne şi cea mai bună direcţie, autocamionul dobândeşte un caracter complet nou.”

Peter Frleta îi aminteşte de I-Shift. „În acest caz, aş dori ca autocamionul meu să aibă şi cea mai bună transmisie.”

Aflaţi mai multe despre suspensia pneumatică spate destinată autocamioanelor pentru construcţii

7
Suspensie pneumatică