Volvo FMX

Volvo FMX, autocamionul modern pentru construcţii, prevăzut cu soluţii inovatoare şi caracteristici revoluţionare.

4x2, 4x4, 6x2, 6x4, 6x6, 8x2, 8x4, 8x6, 10x4 sau 10x6

D11 sau D13 (330 - 540 CP)
Preia controlul tracţiunii - automat

Atunci când drumul este acoperit de noroi sau nisip, singurul mod de a nu avea probleme este să vă mișcați continuu. Puntea motoare față a modelului Volvo FMX este imbatabilă în astfel de condiții. Iar acum oferă avantaje inegalabile, fiind echipată cu noul Sistem de control automat al tracțiunii (ATC), o caracteristică inteligentă care cuplează automat puntea față atunci când este necesar.

Este greu de crezut că managerul segmentului de construcție, în cămașa sa albă curată, tocmai s-a întors dintr-o baie de noroi în Brazilia. Până când începe să vorbească despre beneficiile noului sistem de tracțiune integrală automată.

Cunoscut sub numele de buton de „Panică”

„Am proiectat întotdeauna puntea motoare față pentru a fi selectabilă și ușor de cuplat atunci când este necesar. Dar am dorit să o dezvoltăm în continuare, pentru a înlătura din stresul șoferului. Cu Sistemul de control automat al tracțiunii, șoferii pot fi încredințați că dispun de tracțiunea necesară, dar numai atunci când au într-adevăr nevoie de aceasta”, explică Jonas Odermalm.

Consum redus de combustibil

Deși tracțiunea integrală permanentă este soluția obișnuită pentru autocamioanele din construcții, Volvo a adoptat o abordare diferită. Jonas Odermalm își reamintește de cercetările efectuate în deșert: „Este necesară cu adevărat doar într-o proporție cuprinsă între doi și cinci la sută din timp. Aceasta înseamnă că, în 95 la sută din timp, puntea motoare față reprezintă o risipă de combustibil – este o risipă de combustibil, doar dacă nu este un autocamion FMX cu Sistem de control automat al tracțiunii.

Rotire liberă

Atunci când condițiile permit acest lucru, sistemul decuplează automat puntea față. Aceasta înseamnă transfer direct între motor și puntea motoare spate, astfel încât celelalte roți se rotesc liber și consumă mai puțin combustibil. De asemenea, autocamionul devine mai ușor de manevrat dacă aderența anvelopelor din față poate fi utilizată pentru viraje. În plus, scade uzura punții față.

Când situaţia devine extremă

La camioanele cu transmisie pe şase roţi este necesară, în primul rând, o blocare a diferenţialului dintre punţi care blochează pe diagonală două dintre roţile motoare spate ale unui boghiu. După cum spune Jonas Odermalm, aceasta este suficientă pentru multe situaţii. „Dacă întâmpinaţi condiţii foarte alunecoase, cuplaţi puntea motoare faţă. Acesta vă salvează din majoritatea situaţiilor şi oferă mobilitate extremă.”

„În plus, există ceea ce numim buton de „Panică”. Apăsarea acestuia blochează diferenţialul, făcând foarte dificilă virarea vehiculului, dar vă permite să reveniţi pe teren uscat.”

Jonas Odermalm

Pornit şi oprit

Întrebat despre atractivitatea acestui tip de mobilitate, Jonas Odermalm răspunde cu promptitudine. „ATC oferă toate beneficiile punții motoare față selectabile, fiind însă la fel de comodă ca și un sistem permanent. Cred că este apreciată de către șoferii de pe toate tipurile de vehicule: vehicule de service 4x4 pentru întreținere rutieră, autobasculante 6x6 care lucrează la conductele petroliere din deșert, autocamioane 8x6 din cariere și autovehiculele 10x6 cu macarale care activează pe șantierele de construcții cu teren nisipos.

El adaugă: „bineînţeles, aceasta nu ar fi atât de atractivă fără reputaţia noastră în ceea ce priveşte durabilitatea şi fiabilitatea.”

Aflați mai multe despre Sistemul de control automat al tracțiunii


Find Your Dealer

8
Mobilitate