I-See
Uštedite gorivo na uzbrdicama i nizbrdicama
koristeći I-See

Kako se približavate nagibu u  kamionu Volvo FH, I-See poziva informacije o njemu u cilju upravljanja brzinom i promenama stepena prenosa uz maksimalnu efikasnost. Ova tehnologija je revolucionarno otkriće – omogućava vam da uštedite do 5% goriva.

„Ako se kamion nije ranije kretao tim putem, jednostavno preuzima podatke koristeći I-See iz ’oblaka’“, objašnjava Anders Erikson. „Ako ni tamo nema nikakvih informacija, kamion pamti nagibe tokom vožnje, a zatim ih otprema da bi bili u bazi podataka sledeći put. Tako ćete uskoro moći da koristite sve potrebne podatke za uštedu goriva.“

Uštedite do 5% goriva koristeći I-See

Iskoristite svaku uzbrdicu i nizbrdicu

I-See pronalazi način kako da najefikasnije iskoristi kinetičku energiju uzbrdice i nizbrdice i prosleđuje ove informacije inteligentnom menjaču I-Shift. Sve u svemu, obavlja šest različitih manevara da bi smanjio potrošnju goriva. Na primer, ubrzava na vreme da bi što bolje iskoristio silu teže – izbegavajući nepotrebno korišćenje motora.

„To je ono što iskusni vozači već rade. Međutim, ako vozite kamion osam sati, nije verovatno da ćete to raditi na potpuno isti način. Kada koristite I-See za kretanje po nagibima, možete da se koncentrišete na druge aspekte vožnje“, kaže Anders Erikson.

Zajedno sa najefikasnijim režimom kontrole stalne brzine kretanja, I-See može da smanji potrošnju goriva za 5% na deonicama na kojima se koristi. Ova količina zavisi od toga koliko se funkcija I-See koristi. A, pošto je sposobna da sama uči, nisu joj potrebne ni mape ni ažuriranja. Tako se takođe štedi novac.


I-See 

Nastavite da štedite držeći se saveta za gorivo

U cilju maksimalne uštede, Volvo program za razvoj vozača unapređuje tehnike ekonomične vožnje kod svih vozača, bez obzira na njihovo iskustvo i znanje. Da bi se ta ušteda održala, nema boljeg rešenja od stalnog praćenja i pomoći ličnog savetnika.

Jarko Ajne, menadžer odeljenja za transportna rešenja, rezimira novu uslugu „Saveti za gorivo“: „Ključ za dugoročnu uštedu leži u sistematskom praćenju načina rada. Usluga ’Saveti za gorivo’ omogućava ocenjivanje tehnika vožnje kao što su prilagođavanje brzine i iskorišćenost stepena prenosa pomoću podataka iz kamiona. Koristite je po principu pretplate sve dok vam treba. Nakon svake analize, vozač dobija izveštaj sa merama koje treba da preduzme. Ako mu nešto nije jasno, može da se javi savetniku za gorivo koji je napravio izveštaj.“

Šampion u ekonomičnoj potrošnji goriva

Novu uslugu čine obuka u kontroli potrošnje goriva, komplet alata za kontrolu potrošnje goriva i podrška za kontrolu potrošnje goriva. Ideja je da transporter dobije potrebne resurse i kontinuitet da bi održao nivo uštede goriva tokom vremena. „Najbolji rezultati se postižu kada transporter imenuje svog šampiona u ekonomičnoj potrošnji goriva – nekoga ko ume da pročita izveštaje i prenese povratne informacije vozačima“, kaže Jarko Ajne. „Tako se maksimalno štedi iz meseca u mesec.“

„Nakon svake analize, vozač dobija izveštaj sa merama koje treba da preduzme. Ako mu nešto nije jasno, može da se javi savetniku za gorivo koji je napravio izveštaj.“ Uz pomoć usluge „Saveti za gorivo“ moguće je štedeti do 5% goriva i tako stalno smanjivati mesečne troškove za gorivo.


3
Gorivo