Menjalnik, ki ves čas razmišlja

I-Shift je Volvov najnaprednejši prestavni sistem. Združuje prikladnost samodejnegamenjalnika z učinkovitostjo idealno avtomatiziranega 12-stopenjskega menjalnika. To pomeni več udobja za voznika in do sedem odstotkov prihranka goriva za prevoznika. 

every drop counts

KAKO PAMETEN JE?
Prvič, natančno ve, kako kar najbolje izkoristiti zmogljivosti vsakega od Volvovih motorjev, saj temeljito pozna njihove posebnosti. Drugič, ves čas spremlja podatke o masi vozila, voznem uporu in nagibu ceste, hitrosti in pospešku – te podatke pa uporabi za oceno in izbiro najprimernejše prestave za optimalno delovanje pogona. Po potrebi lahko tudi spusti eno ali več prestav.
Kot najboljši vozniki na svetu deluje v realnem času. In to počne ves čas. I-Shift tako zmanjša porabo goriva do tri odstotkov v primerjavi z ročnim menjalnikom.

I-SHIFT Z I-ROLL
Sistem I-Roll, ki med delovanjem prihrani do dva odstotka goriva, za varčevanje izkorišča kinetično energijo tovornjaka med vožnjo v najvišji prestavi. Na blagih klancih odklopi motor in pusti, da se tovornjak izteka dalj časa, tako da je treba vbrizgati novo gorivo kasneje.

ŠE VEČJA GOSPODARNOST
Sam menjalnik, ki je 70 kg lažji od ustreznega ročnega menjalnika, omogoča večjo koristno nosilnost tovornjaka, kar pomeni dodatne poslovne priložnosti. K večji gospodarnosti prispeva tudi gladko prestavljanje, ki manj obremenjuje pogonski sistem in pnevmatike – s tem pa podaljšuje življenjsko dobo delov in zmanjšuje stroške vzdrževanja. Tišje delovanje pa manj utruja in obremenjuje voznika.
i-shift
ishift 

Četrta generacija inteligentnih menjalniških sistemov I-Shift. 
every drop counts

“I-Shift me je v celoti prepričal. Vsi naši tovornjaki Volvo imajo vgrajen I-Shift, saj prinaša prihranke goriva, vožnja pa je udobnejša.’’

Walter Husmann, podjetje W. Husmann, Švica

OPTIMIZACIJA VOZNIH PARKOV
Iz široke izbire paketov je mogoče izbrati prilagojene programe za prilagoditev menjalnika I-Shift posebnostim posameznih vrst prevozov. Tako lahko I-Shift optimizira porabo goriva v vsakem voznem parku. Program Distribution & Construction na primer vključuje funkcije za lažje speljevanje in ustavljanje. Program Heavy GCM optimizira prestavljanje pri masah nad 60 ton, program Long Haul Fuel & Economy pa optimizira porabo s potovalno hitrostjo.

ČETRTA GENERACIJA NAŠEGA SISTEMA AMT
Volvov sistem AMT, to je avtomatizirani ročni menjalnik, smo ponovno izboljšali, tako da zagotavlja še manjšo porabo goriva in še več inteligentnih funkcij v pomoč vozniku. To je 12-stopenjski elektronsko krmiljeni menjalnik s prestavnimi območji in vmesnimi prestavami, predviden za ročno ali samodejno prestavljanje. Samodejno prestavljanje ima dve nastavitvi: Performance in Economy.