Varnostni sistemi tovornjaka Volvo FH

Sistemi za podporo vozniku. Voznikovi angeli varuhi.

Volvo FH je mogoče opremiti z različnimi najnaprednejšimi sistemi aktivne varnosti, ki učinkovito zmanjšujejo nevarnost nesreče; to so:

  • Zavora Stretch (novost)
  • Prilagodljivi tempomat in Opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili
  • Podpora za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu
  • Opozorilni sistem za voznika
  • Podpora za varno menjavo voznega pasu
  • Opozorilna luč pri zaviranju v sili (novost)
  • Elektronski program stabilnosti

Zavora Stretch.

Včasih, denimo med zavijanjem ali vožnjo po klancu navzdol na spolzkem cestišču, lahko priklopnik začne prehitevati tovornjak in pride do nevarnega prepogiba kompozicije. Zavora Stretch je nova Volvova rešitev, ki preprečuje take dogodke. Z impulznim zaviranjem priklopnika zravna kompozicijo in zmanjša nevarnost prepogiba. Sistem se lahko v nevarnih pogojih pri hitrostih nad 50 km/h sproži samodejno.  Zavora Stretch je zdaj na voljo tudi pri vlačilcih in podvozjih s kabino. 

Prilagodljivi tempomat in Opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili.

Brez napora sledite toku prometa. Prilagodljivi tempomat ACC, ki deluje na radarski osnovi, z upravljanjem plina in vseh razpoložljivih zavor vzdržuje varnostno razdaljo za vozilom pred vami. Ob nevarnosti trčenja na vetrobransko steklo projicira opozorilne luči.

Opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili pa pomeni še korak naprej. Samodejno vam pomaga pri zaviranju v sili ob neposredni nevarnosti trčenja, s čimer znatno zmanjša nevarnost hudih poškodb. 

Podpora za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu.

Veliko hudih nesreč se zgodi, ker tovornjak zapelje z voznega pasu. Po našem mnenju vse preveč. Podpora za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu spremlja oznake voznega pasu in vas opozori, če jih nenamerno prevozite. 

Opozorilni sistem za voznika.

Opozorilni sistem za voznika je inteligenten sistem, ki spremlja vaš način vožnje. Razlikuje se od običajnih opozorilnih sistemov ter vas z zvočnim signalom in sporočilom na zaslonu opozori na utrujenost ter vam svetuje premor. 

Podpora za varno menjavo voznega pasu.

Slepo območje ob desnem boku kabine vam lahko popolnoma prikrije druge udeležence v prometu. Sistem podpore za varno menjavo voznega pasu ima vgrajen radar, ki ob vklopljenem smerniku nadzoruje to območje. Če je v tem območju kaka ovira, vas nanjo opozorita zvočni signal in utripajoči indikator ob ogledalu. 

Elektronski program stabilnosti.

Volvov elektronski program stabilnosti (ESP) učinkovito zmanjšuje tveganje zdrsa in prevračanja. V nevarnih pogojih v hipu poseže v upravljanje vozila, zmanjša moč motorja ter zavre tovornjak in priklopnik. ESP zavira vsako kolo posebej. Zdaj je ESP na voljo za večino izvedb tovornjakov, za vlačilce in klasične tovornjake. 

Opozorilna luč pri zaviranju v sili.

Če do konca pritisnete na zavorno stopalko, zavorna luč s hitrim utripanjem opozori vozila za vami. Preprosta zaščita pred naleti od zadaj, ki imajo lahko smrtne posledice in povzročajo verižna trčenja.

Paket aktivne varnosti


ACC z opozorilom pred trkom z zaviranjem v sili
Podpora za varno menjavo voznega pasu
Opozorilni sistem za voznika