Volvo FMX

Volvo FMX, sodoben tovornjak za gradbeništvo, poln inovativnih rešitev in revolucionarnih novosti.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ali 10×6

D11 ali D13 (od 330 do 540 KM)
Žarometi Volva FMX
Bodi luč – po možnosti biksenonska!

Novi žarometi, zasnovani popolnoma na novo, imajo enake zmogljivosti kot žarometi, razviti pred kratkim za Volvo FH za vožnje na velike razdalje. Imajo pa tudi nekaj posebnosti.

Strokovnjakinja za vidljivost Hanna Degerman si je zadala nalogo uveljaviti Volvo FMX kot tovornjak z najboljšimi žarometi.

Z njimi lahko vozite in vozite

Močneje, dlje, širše

„Odločili smo se, da bomo postali številka ena na področju vidljivosti,“ pravi Hanna Degerman brez domišljavosti. „Vidljivost je zelo pomembna za voznike Volva FMX, ki morajo voziti po slabih in slabo osvetljenih cestah, pogosto tudi ponoči, po kamnolomih, rudnikih in gozdovih.“ Zato so standardne luči zdaj močnejše, njihovi snopi pa daljši in širši. Po besedah Stiga Elofssona, razvijalca luči, so izboljšave korenite.

„Svetilnost novih žarometov je občutno boljša. Tako je vožnja v temi manj utrudljiva za voznika ter bolj varna zanj in za vse okoli njega.“

Tudi čvrst videz

Novi žarometi so vgrajeni višje in so po obliki bolj kompaktni – njihov videz spominja Stiga na divjega prašiča. Vendar ne gre le za nov videz. Izboljšani sta tudi odpornost in zanesljivost. Nove halogenske žarnice lahko prenesejo tudi tresljaje, ki človeku pretresejo vsako koščico v telesu. To se je izkazalo v brazilskem pragozdu.

„V zahtevnih razmerah vam dobri žarometi pomagajo, da ne poškodujete tovornjaka. Vsaka stvar, zaradi katere morate ustaviti tovornjak, pa znižuje produktivnost,“ pravi Hanna Degerman.

Žarometi Volva FMX

Dnevna svetloba v temi

Biksenonski žarometi, na voljo za doplačilo, zagotavljajo vrhunsko osvetlitev in še zlasti koristijo starejšim voznikom z opešanim vidom, kakršen je Stig Elofsson. „Njihova svetilnost je dvakrat večja kot pri halogenkah, tudi njihova barvna temperatura je drugačna – tako je, kot da bi vozil podnevi,“ pravi Stig Elofsson. Obraz se mu razsvetli: „S temi žarometi lahko voziš in voziš.“ Novi biksenonski moduli so tudi precej odpornejši proti tresljajem.

Test s tresenjem kabine

Za simulacijo stalnih voženj čez korenine, grebene in jarke so pri Volvu razvili poseben testni vzorec vibracij. Med preizkusom s tresenjem kabine so žarometi izpostavljeni temu peklenskemu vzorcu 300 ciklov. Biksenonski žarometi so ta preizkus prestali v zadovoljstvo Stiga Elofssona. „Vsi deli so preizkus prestali brez poškodb in so tudi po njem videti kot novi,“ vzklikne.

Pametna uporaba tehnologije LED

Različici sta si v glavnem enaki; biksenonski modul je preprosto vgrajen namesto spodnje od halogenskih luči. Ta odgovarja za dolgi in zasenčeni snop žarometov, pri dolgem snopu pa jo dopolnjuje zgornji halogenski modul.

Dnevno osvetlitev zagotavljajo žarometi LED v značilni obliki črke V. Spodnji del svetlobnega pasu služi tudi kot oranžni smerokaz. Med delovanjem smerokaza je ostali del svetlobnega pasu zatemnjen, da je smerokaz še opaznejši. Enkratnost take rešitve je za Hanno Degerman manj pomembna kot njen uporabni vidik: uporabnik mora menjati dve žarnici manj.

Rešetke ščitijo luči

Ščitniki luči so vgrajeni tovarniško, vendar jih je mogoče menjati. Tako lahko voznik hitro prilagodi tovornjak za cestno oziroma terensko vožnjo. Z jekleno ojačitvijo so ščitniki precej čvrsti. Fina mreža terenske različice ščiti steklo tudi pred manjšimi kamni. Kako močna pa je v resnici – prenese tudi hujše udarce?

Hanna Degerman

„Kenguruja, recimo, ne prenese,“ odgovori Stig Elofsson, „vsekakor pa bomo za tovornjake, ki uporabljajo te ščitnike v avstralskih pustinjah, prodali manj nadomestnih delov.“

Učinek vidljivosti

Ostane še vprašanje, ali bodo nove zmogljivosti žarometov zadostovale za uresničitev cilja podjetja na področju vidljivosti. Hanna Degerman meni, da bodo: „Luči Volva FMX so tako dobre ali boljše kot luči katerega koli drugega tovornjaka.“

Tu si lahko ogledate nove in izboljšane žaromete

10
Žarometi