LV71- och LV73-serierna

LV71- och LV73-serierna


I början av 1930-talet var Volvo plötsligt etablerat som tillverkare av (tillförlitliga men gammaldags) lätta och medeltunga lastbilar och som erkänd tillverkare av ett mindre antal tyngre lastbilar av modernt snitt.

LV-serierna - små moderna lastbilar
Volvos lätta till medeltunga lastbilar var fram till 1932 inte särskilt moderna. De hade tvåhjulsbromsar och hjul med träekrar. Det var uppenbart att en mindre och modernare lastbil behövdes. De framtagna LV71- och LV73-serierna rönte stor popularitet och Volvo etablerade sig som en stor lastbilsexportör, ofta till länder som låg långt bort från Sverige. Detta var inte oväntat, eftersom europeiska länder på den tiden vanligen hade egna, inhemska lastbilstillverkare, som gjorde att konkurrensen med importerade fordon var mycket hård.


Utformade för olika transportuppdrag

Skillnaden mellan LV71 och LV73 låg främst i hur chassierna var anpassade för olika typer av transportändamål. (LV72 och LV74 var identiska med LV71 och LV73, men med en längre hjulbas.) Den populäraste serien av de två var den billigare LV71/72, vilken huvudsakligen var avsedd för distributionstransporter på vägarna. LV73/74 hade i stället en större marginal för överlastning, vilket gjorde den bättre lämpad för terräng- och anläggningsarbeten.

LV71:s och LV73:s mekaniska komponenter var konventionella, med en sidoventilsmotor, fyrväxlad växellåda och bakaxel med enkel reduktion. Prestanda var tillräckliga men knappast mer än det. Om lastbilsägaren behövde kraftfullare lastbilar, fanns alltid LV66 och LV68, med kraftigare bensinmotorer med toppventil eller Hesselmanmotorer.