FH-serien 2001

FH-serien 2001

Det finns nog ingen annan lastbil i vägtransporternas historia som har haft sådana framgångar som FH-serien. Den lanserades ursprungligen 1993 som FH12 och FH16. Två gånger, 1994 och 2000, har FH-serien fått det eftertraktade priset som Årets lastbil.

FH12 och FH16
När FH-serien kom 1993 var det inte bara en ny lastbil som lanserades. Samtidigt presenterades också ny teknik som innebar stora fördelar för bränsleekonomin, miljöhänsynen och ergonomin samt för den aktiva och passiva säkerheten.

Den mest revolutionerande komponenten under skalet på FH-serien var nog den helt nya 12-liters D12A motorn (för FH12). FH16 drevs av en modifierad version av Volvos 16 litersmotor, som hade presenterats sex år tidigare för F16 lastbilen.

75 års erfarenhet
D12A var världens första lastbilsmotor som utvecklades för både Nordamerika och resten av världen. Planeringen och utformningen av D12A byggde på Volvos erfarenheter som lastbilstillverkare sedan 1928 och företagets försäljning av tunga lastbilar i USA sedan 1974.

Aldrig tidigare hade någon europeisk lastbilstillverkare producerat en dieselmotor med högteknologisk enhetsinsprutning och överliggande kamaxel i kombination med fyra ventiler per cylinder. Det bidrog till att motorn "andades" bättre = högre effekt/lägre bränsleförbrukning/minskade avgasutsläpp. För att höja den aktiva säkerheten satte Volvo in en motorbroms som en integrerad del av den nya D12A-motorn.

Aerodynamisk hyttdesign 
Både FH12 och FH16 var revolutionerande i sig själva. Hyttdesignen var den mest framträdande nyheten. Den hade utformats för bästa möjliga förarkomfort, maximal säkerhet och låg vikt. För att minska bränsleförbrukningen hade man tagit stor hänsyn till aerodynamiken. Det ledde dessutom till högre prestanda och minsta möjliga buller både invändigt och utvändigt.

Hytten fanns i tre varianter: kort daghytt, lång sovhytt och lång sovhytt med inre ståhöjd (Globetrotter). För att möta kundernas efterfrågan på ännu rymligare hytter lanserades hytten Globetrotter XL 1995.

Årets lastbil - två gånger
1995 blev Volvo FH världens första lastbil att utrustas med en luftkudde på förarplatsen, något som ökade den passiva säkerheten ytterligare. Volvo FH:s chassi finns i tusentals utföranden, med flera hjulbasalternativ, ett varierande antal axlar och med en-, två- eller treaxlad drift.

Under 1998/1999 lanserades modifierade versioner av FH-lastbilarna. Modifieringarna var så revolutionerande att FH12 utsågs till Årets lastbil för andra gången 2000. FH-serien hade redan fått priset 1994, precis efter lanseringen. Den viktigaste och minst framträdande förändringen var den nya D12C-motorn, som hade konstruerats om och nu erbjöd ännu bättre prestanda, minskad bränsleförbrukning, längre livslängd och överlägsna miljöegenskaper.

D12C-motorn hade förberetts för den kommande miljölagstiftningen och uppfyllde redan kraven enligt Euro 3, vilka infördes 2001.


Skivbromsar för tunga lastbilar

Med FH12 som semitrailerdragare lanserade Volvo under 1998/1999 sina banbrytande elektroniskt styrda skivbromsar för tunga lastbilar. Volvos grundare Assar Gabrielsson och Gustaf Larson sade en gång i ett berömt citat: "Volvo genomför inga produktförändringar för sin egen skull, utan för att förbättra produkterna, i kundernas eget intresse."

Detta har nog aldrig stämt bättre än för produktförändringarna 2001 av FH12. Eftersom man ytterligare ville utveckla hyttens aerodynamik och göra strålkastarna effektivare ändrade man hyttfronten. Men den viktigaste nyheten hittade man ändå under skalet på den modifierade lastbilsmodellen.

Utrustad med två turboturbiner
Den kraftfullaste nyheten i FH12 var D12D - 500-motorn med Turbo Compound. Den hade inte bara en, utan två turboturbiner. Den andra sparade energi som omvandlades till mekanisk energi, vilket ökade effekten så att varenda droppe diesel användes på effektivaste sätt.

Men Volvo nöjde sig inte bara med att förfina motorn, den första delen av drivlinan. Den största nyheten i FH12 2001 var den nya växellådan I-shift, konstruerad och byggd av Volvo. Den var lika kompakt och lätt som en osynkroniserad växellåda och lika behaglig, ergonomisk och säker som en automatisk växellåda. I-shift i sin första version var främst avsedd för fjärrtransporter, medan växellådan Powertronic blev bästa valet för anläggningslastbilar.

Det nya årtusendets val
2001 avbröt Volvo tillverkningen av den första versionen av FH16, eftersom företaget ansåg att det nya årtusendet krävde en effektivare, kraftfullare och miljövänligare motor i den tyngsta klassen. Efter två års frånvaro från klassen över 500 hästkrafter lanserade Volvo den nya FH16. Den byggde på FH12 men hade en helt ny 16-liters rak dieselmotor med sex cylindrar och direktinsprutning med överliggande kamaxel, fyra ventiler per cylinder och elektroniska enhetsinsprutare.

Den nya motorn byggde på teknik som redan hade använts och förfinats i Volvos 9-liters och 12-liters motorer.

Den ultimata körupplevelsen
Den nya FH16 blev en av världens mest kraftfulla lastbilar, med ända upp till 610 hästkrafter, och avsedd för de absolut tuffaste transportuppdragen, där maximal styrka och hög snitthastighet är viktiga faktorer och där bränsleeffektiviteten, transportekonomin, förarens komfort och säkerhet och miljöhänsynen aldrig kan offras.