Volvo VT880, VT830 och VT800 - 2005

Volvo VT880, VT830 och VT800 - 2005

I början av 2005 lanserade Volvo sin kraftfullaste lastbilsmodell för Nordamerika någonsin: Volvo VT880. Denna nya förstklassiga lastbil var främst avsedd för de allra mest krävande kunderna, som egenföretagare som bor i sina lastbilar under längre perioder och som kräver prestanda som minimerar transporttiden genom höga genomsnittshastigheter, så väl i kuperat landskap som med fullastade fordon.

VT880 byggde på samma chassi- och hyttkomponenter som Volvo 780, som fram till dess hade varit den rymligaste och mest ergonomiska Volvon. VT880 har en imponerande motorhuv med utmärkt aerodynamik och en grill som ger ett bra luftflöde för kylaren för att den mycket kraftfulla motorn ska få så god kylförmåga som möjligt.


Rymlig sovhytt

Till en början lanserades VT880 med en mycket rymlig sovhytt som hade tillräckligt stort utrymme för två förare och ett kontorsalternativ för transportuppdrag som sträckte sig över flera dagar eller veckor. Senare kompletterades VT-serien med ytterligare varianter: VT800 med daghytt för krävande transportuppdrag som inte krävde övernattning, samt VT830 med lägre sovhytt som gav bättre aerodynamik samtidigt som den goda förarmiljön (och miljön att sova i) bibehölls.

VT-lastbilarna hade (för första gången på en Volvo i Nordamerika) den kraftfulla 16-litersmotorn, det vill säga samma motor som den förstklassiga europeiska FH16-lastbilen. I den här effektvarianten kombineras högsta prestanda med Volvos allra bästa lastbilsmotor.

VT är endast avsedd för landsvägskörning och är en treaxlig dragbil med drivning 6x4.