FH16 - 2003

FH16 - 2003

I slutet av 1990-talet kom Volvo fram till att den befintliga 16-litersmotorn (som introducerades 1987) inte uppfyllde kraven för 2000-talet och beslöt därför att utveckla en helt ny generation FH16-motorer som skulle lanseras under 2003.

Kraven på de nya FH16-motorerna var tuffa: De skulle ha den högsta prestandan i hela lastbilsbranschen och klara av utmaningar som vägtåg i Australien, timmertransporter i Norden och mycket snabba fjärrtransporter.

En god bränsleekonomi var ett av de krävande mål man satte upp. Den nya motorn skulle också uppfylla mycket stränga miljökrav. Man gav högsta prioritet åt aspekter som kvalitet, livslängd och driftsäkerhet.

Det rådde inga tvivel om hur FH16 skulle konstrueras: Den givna förebilden var den allmänt erkända branschledande FH12:an. På så sätt kunde man utnyttja såväl tillgången på reservdelar som den effektiva konstruktionen.

En ny motor behövdes
Redan i början av konstruktionsprocessen stod det klart för ingenjörerna att det behövdes en ny Volvomotor. Ingen utomstående motortillverkare kunde uppfylla Volvos egna stränga krav för den här förstklassiga lastbilen. Motorkonstruktörerna kom fram till att det gick att använda grundidéerna för de högteknologiska D12- och D9-motorerna om man anpassade motorn till de ökade kraven på prestanda. Hösten 2003 presenterades den nya D16D-motorn tillsammans med de nya FH16-lastbilarna. Den hade fyra ventiler per cylinder och var utrustad med en överliggande kamaxel.

För bränsletillförseln användes enhetsinsprutare enligt samma grundprincip som för D12- och D9-motorerna. För att säkerställa maximal motorbromsprestanda tog man fram en ny och ännu kraftfullare version av VEB, Volvo Engine Brake, (i det senaste utförandet är effekten 425 kW).

Till en början, mellan 2003 och 2005, fanns den nya motorn med 550 eller 610 hästkrafter.

Allt en förare kan drömma om
Under 2005 introducerade Volvo en ännu kraftfullare FH16-motor med 660 hk och ett vridmoment på 3 100 Nm, nu tillsammans med växellådan I-shift. Kombinationen ger föraren allt vad hon eller han kan drömma om: den kraftfullaste lastbilen i branschen tillsammans med förbättrad ergonomi, komfort och säkerhet som en helautomatisk växellåda ger, med möjlighet till manuell växling vid behov. Motorn med 580 hk fanns fortfarande kvar som ett alternativ, med en vanlig manuell växellåda eller med I-shift.