Ta kontroll över framhjulsdriften – automatiskt

När vägen är täckt av lera eller sand gäller det att vara i rörelse om man vill slippa problem. Då är den drivande framaxeln på Volvo FMX ovärderlig. Och ännu mer svårslagen är den nu när den utrustats med den nya automatiska framhjulsdriften (ATC), en smart funktion som aktiverar framaxeln automatiskt vid behov.

Det är svårt att tro att chefen för anläggningssegmentet i sin rena vita skjorta precis har kommit hem från ett gyttjebad i Brasilien. Åtminstone tills han börjar prata om fördelarna med den nya automatiska allhjulsdrivningen.

Den så kallade Oh shit!-knappen

”Vår drivande framaxel har alltid varit konstruerad så att den kan väljas till och vara enkel att aktivera vid behov. Men vi ville vidareutveckla den och minska stressen för förarna. Den automatiska antispinnregleringen ger föraren alltid den dragkraft som krävs – och bara när de faktiskt behöver det”, säger Jonas Odermalm.

Lägre bränsleförbrukning

Även om permanent allhjulsdrivning är den vanligaste lösningen för anläggningslastbilar har Volvo valt en annan väg. Jonas Odermalm berättar om testerna som genomfördes i öknen: ”Den behövs faktiskt bara mellan två och fem procent av tiden. Det innebär att en drivande framaxel slösar bränsle 95 procent av tiden – om det inte är en FMX med automatisk antispinnreglering”.

Rullar fritt

När förhållandena tillåter det inaktiveras framaxeln automatiskt. Då överförs kraften direkt från motorn till den bakre drivaxeln. De andra hjulen rullar fritt och förbrukar därmed mindre bränsle. Det blir också enklare att manövrera lastbilen när framhjulens väggrepp kan användas för styrning. Dessutom uppstår mindre slitage på framaxeln.

I extremfall

På sexhjulsdrivna lastbilar behöver du först och främst en differentialspärr mellan axlarna, som diagonalt låser två av de bakre drivhjulen över boggin. Enligt Jonas Odermalm räcker det här i många situationer. ”Om det börjar bli riktigt slirigt aktiverar du drivningen på framaxeln. Då klarar du nästan alla situationer – och nu kan vi prata om extrem framkomlighet.”

”Och sedan har vi förstås den så kallade Oh shit!-knappen. Med den låser du den främre differentialen. Då blir det visserligen svårt att styra lastbilen, men du kommer i alla fall upp på torra land igen.”

Jonas Odermalm

På och av

På frågan om vilka fördelarna med den här typen av framkomlighet är svarar Jonas Odermalm utan att tveka: ”ATC-tekniken ger alla fördelar med en aktiverbar drivande framaxel samtidigt som den är lika praktisk som ett permanent system. Jag tror att förare av alla sorters fordon uppskattar funktionen: 4x4-lastbilar för vägarbeten, 6x6-tipplastbilar på oljeanläggningar i öknen, 8x6-dumprar i stenbrott och 10x6-kranar på sandiga byggarbetsplatser.”

”Det vore naturligtvis inte lika attraktivt om våra lastbilar inte redan var kända för hög hållbarhet och tillförlitlighet.”

Läs mer om automatisk antispinnreglering (ATC)


Find Your Dealer

8
Framkomlighet