“Het voelt aan alsof je met een personenauto rijdt“

Twee stukjes wereldnieuws tillen het weggedrag naar een nog hoger plan. Met onafhankelijke ophanging en de directe stuurinrichting kreeg de Volvo FH kwaliteiten die er voorheen alleen waren in personenauto´s.

Het is soms lastig een truck op een smalle, hobbelige weg te houden. “Een auto is op dezelfde weg vaak makkelijker te besturen. De chauffeur zit veel lager en heeft grotere marges”, zegt Niklas Fröjd, deskundige op het gebied van voertuigdynamiek bij Volvo. De personenauto heeft nog een voordeel: onafhankelijke wielophanging. Elk wiel heeft een eigen as, zodat die onafhankelijk van de andere wielen kan inveren.
 
“Op de truck deelt elk wielpaar een as. De beweging van het ene wiel heeft dus in grote mate invloed op het andere wiel”, legt Niklas Fröjd uit. Bij de nieuwe Volvo FH wordt dit enigszins opgeheven. Met de nieuwe onafhankelijke voorwielophanging (IFS) van Volvo krijgt u stuureigenschappen die alle andere zware trucks ver overtreffen.
 
”Bij alle nieuwe Volvo FH-trucks lijkt het of je met een personenauto rijdt. Maar IFS doet er nog een schepje bovenop. De truck is nu nog stabieler in bochten en doorklieft de rechte stukken als een pijl, zelfs op een hobbelige weg”, zegt Niklas Fröjd.

“Onafhankelijke voorwielophanging houdt de truck in de bocht beter op koers“

Nog preciezer weggedrag

IFS is een voorwaarde voor dat andere stukje wereldnieuws in zware trucks: directe stuurinrichting. Deze techniek wordt in personenauto´s overal toegepast en geeft een betere controle op stuurinrichting en wegcontact. Wanneer u het stuur verdraait op een voertuig met een directe stuurinrichting, reageren de wielen onmiddellijk. “Het verschil tussen het rijden met een truck en een personenauto was nog nooit zo klein”, zegt Stefan Axelsson, die aan het hoofd staat van het Volvo-team dat de nieuwe eigenschappen voor het weggedrag aanpaste. Wat vaak wordt vergeten als we het hebben over het weggedrag, is hoe dit van invloed is op de effectiviteit van de chauffeur, en hoe dat weer van invloed is op de levensvatbaarheid van een bedrijf. “Goede rijeigenschappen maken het rijden minder inspannend. Dit zorgt dat de chauffeur alert blijft en veilig rijdt”, zegt Stefan Axelsson. “Afgezien daarvan is een oplettende chauffeur representatiever voor het bedrijf wanneer die voor levering bij de klant aankomt.
Onafhankelijke voorwielophanging houdt de truck in de bocht beter op koers

Elke nieuwe Volvo FH heeft verbeterde stabiliteit en preciezer weggedrag

Verbeterde kantelstabiliteit van de cabine en een goed uitgebalanceerde vering voor cabine en chassis. Dit zijn de belangrijkste factoren achter de kantelstabiliteit die met 50% is verbeterd in alle nieuwe FH-cabines.
 
“Een voorbeeld hiervan zijn de ophangingsveren aan de achterzijde van de cabine. Deze zijn 25 cm verder uit elkaar gezet, wat de kantelstabiliteit van de cabine aanzienlijk verhoogt”, zegt Stefan Axelsson. De verbeterde stabiliteit van de cabine heeft samen met nieuwe de opstelling en het verbeterde ontwerp van voor- en achterwielophanging ook geresulteerd in een betere richtingsstabiliteit van de nieuwe truck.
 
Dit allemaal geeft de chauffeur meer gevoel van precisie en controle, wat het rijden veiliger en minder vermoeiend maakt. “Iedereen die was betrokken bij het ontwikkelen van de nieuwe rijeigenschappen is echt trots op het resultaat”, zeggen Niklas Fröjd en Stefan Axelsson.
2
Handling