Uštedite puno pravilnim izborom i pumpanjem guma i centriranjem točkova

Volvo je izračunao koliko goriva možete uštediti kada su odgovarajuće gume pravilno napumpane i montirane na pravilno centrirane točkove i osovine. Ove tri stavke zajedno mogu smanjiti potrošnju goriva kamiona sa natovarenom prikolicom za značajnih 14%. Osim toga, većina prevoznika od toga može imati koristi – prema nekim studijama, kod dva od tri kamiona u Evropi osovine i točkovi nisu pravilno centrirani.

every drop counts

PREŠLI SMO 1000 KM DA BISMO TO SAZNALI 
Dvije sedmice su dva ista kamiona Volvo FH konfiguracije 4x2, sa 13-litarskim Euro 5 motorima snage 500 KS, vukla troosovinske prikolice i koristan teret od 40 tona po terenima za testiranje u Švedskoj. Kod jednog su točkovi i gume bili podešeni optimalno, a kod drugog nepravilno. Kamioni su prešli 1000 km, a vrhunska kontrolna oprema nam je obezbjedila podatke.

Izborom odgovarajućih guma potrošnja goriva može se smanjiti za 11%. Pravilnim centriranjem osovina i točkova može se smanjiti za dodatnih 2,5%. Pumpanjem guma na odgovarajući pritisak potrošnja se smanjuje za još 1%, što znači da se ukupno može uštediti 14% goriva. Ovi podaci ne iznenađuju pošto vozilo trećinu goriva troši zbog guma.
every drop counts

ŠTO JE MANJA POTROŠNJA GORIVA, MANJI JE ŠTETAN UTICAJ NA OKOLIŠ

Ako se optimalnim podešavanjem guma uštedi samo 1% goriva, emisija karbona se smanjuje za 1%. Stoga, optimalno podešene gume smanjuju trošak za gorivo, kao i uticaj karbona na okoliš.

PODEŠAVANJE TOČKOVA I GUMA U CILJU EKONOMIČNE POTROŠNJE GORIVA
Više od hiljadu Volvo radionica širom svijeta koristi ova nova saznanja i priprema se da poveća efikasnost prevoznika. Taj proces podrazumijeva i razgovor sa kupcima o tome kako bolje podesiti gume, što je podjednako važno jer se, uslijed lošeg centriranja točkova i osovina, gazni slojevi guma neravnomjerno troše. Samo tako možete optimizirati svakodnevnu potrošnju goriva.


“Proizvodnja ekonomičnih motora nije dovoljna – tražimo načine da smanjimo potrošnju goriva tokom cijelog životnog vijeka kamiona tako što se interesujemo kako radi i nakon isporuke kupcu. Ovaj test nam pruža pouzdane podatke o tome koliko se goriva može uštediti; kupce ćemo obavijestiti o rezultatima, što će im pomoći da maksimalno uštede gorivo.’’
Arne-Helge Andreassen, sektor za postprodaju i maloprodaju kompanije Volvo Trucks