5/16/2014

Kiša - još jedan izazov na ovogodišnjem takmičenju The Drivers’ Fuel ChallengeZbog lošeg vremena, 15. maja u okolini Sarajeva, umjesto finalne, održana je samo druga kvalifikaciona runda takmičenja Drivers’ Fuel Challenge 2014 (Izazov za vozače: ekonomična potrošnja goriva). Finale će se održati 7. juna na aerodromu Batajnica, u blizini Beograda.

 

Izuzetno loše vrijeme u cijeloj Bosni i Hercegovini uveliko je otežalo, ali i promijenilo program ovogodišnjeg takmičenja Drivers' Fuel Challenge 2014 u BiH. Za 15. maj bilo je planirano da u okolini Sarajeva učesnici takmičenja prvo voze drugu kvalifikacionu rundu, a da potom, u finalu, pobjednik i drugoplasirani odmjere umijeće sa dvojicom najboljih iz prvih kvalifikacija, održanih 8. maja u Jakupovcima, kod Banjaluke.

Nažalost, zbog lošeg vremena, pobjednik i drugoplasirani iz Banjaluke nisu mogli doputovati u Sarajevo, pa je organizator odlučio da se 15. maja održi samo drugo kvalifikaciono takmičenje - za 15 vozača, uglavnom iz centralnog dijela BiH.

Pred učesnicima drugih kvalifikacija bio je višestruki izazov: da po intenzivnoj kiši i jakom vjetru, za 31 minut, uz što nižu prosječnu potrošnju goriva, savladaju ne baš "gostoljubivu" kružnu rutu od 16,7 km od restorana "Kod Kule", u Hrasnici, putem Hrasnica-Ilidža do raskrsnice za Butmir i nazad. Vozila su se po dva ovakva kruga.

I učesnici drugih kvalifikacija u ovogodišnjem takmičenju Drivers' Fuel Challenge u Bosni i Hercegovini upravljali su vozilima kao i takmičari u Jakupovcima: tegljačima iz nove generacije FH, sa motorima Euro VI od 500 KS i sa automatizovanim mjenjačem I-Shift, koji vuku poluprikolice sa 20 tona tereta. To su kamioni koji nude izvanredne vozne karakteristike i troše manje goriva nego ikada ranije. Za ovo takmičenje je pripremljena posebna verzija - Volvo FH Drivers' Fuel Challenge, konstruisana da štedi gorivo, opremljena raznim rješenjima i uslugama za optimalnu potrošnju.

Upravo je tako opremljen kamion omogućio da, uprkos izuzetno lošim vremenskim uslovima, pobjednik takmičenja u okolini Sarajeva, Emir Salihović, vozač kompanije Bark Trans iz Kladnja, postigne prosječnu potrošnju od 29,9 litara, a da zadatu trasu savlada za 28 minuta i 55 sekundi.

Drugo i treće mjesto, također, uz zadovoljavajuću prosječnu potrošnju, osvojili su Sead Numanović (prosječna potrošnja: 30,1 litar, vrijeme: 30 minuta i 59 sekundi ) i Emir Rustemović (32,2 litra, 29 minuta i 30 sekundi) - obojica iz iste kompanije, Tanki Trans, također iz Kladnja.

Da bi svim učesnicima omogućio identične uslove takmičenja, organizator je odlučio da pobjednik i prvoplasnirani iz prvih i drugih kvalifikacija vozačko umijeće odmjere u finalu - 7. juna na aerodromu u Batajnici (tridesetak kilometara sjeverno od Beograda) i to prije finalnih vožnji koje se organizuju za učesnike takmičenja Drivers' Fuel Challenge u Srbiji.

Tada će BiH dobiti svog učesnika na finalnom takmičenju Drivers' Fuel Challenge za region Centralna i istočna Evropa*, koje se 29. avgusta održava na stazi Slovakia Ring u Bratislavi, u glavnom gradu Slovačke. Regionalni pobjednik dobija izuzetno vrijednu nagradu - nov automobil Volvo S60, a prva tri vozača - učesnika finala u Bratislavi, po prvi put, predstavljaće tržište Srednja i istočna Evropa na svjetskom superfinalu, 19. septembra 2014. u Geteborgu, u Švedskoj.

*Države tržišta SIE koje učestvuju na takmičenju Drivers' Fuel Challenge 2014: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Republika Češka, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

16.5.2014.

The Drivers' Fuel Challenge u organizaciji kompanije Volvo Trucks - podaci

Takmičenje The global Drivers' Fuel Challenge - tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona takmiče u najekonomičnoj vožnji, pokrenula je kompanija Volvo Trucks 2011. godine, prvenstveno da bi se naglasila važnost vozača u ekonomičnoj potrošnji goriva. Pokazalo se da vlada veliko interesovanje za događaj, organizovan kao globalna aktivnost, naročito na tržištu Srednja i istočna Evropa, gdje se od 2011. godine sprovodi na godišnjem nivou.

Takmičenje Drivers' Fuel Challenge za 2013. godinu u organizaciji tržišta SIE bilo je veoma uspješno, privuklo je blizu 3.200 učesnika iz 14 država tržišta Srednja i istočna Evropa - skoro dva puta više takmičara nego 2012. godine, kada je također zabilježen impresivan broj učesnika.

Mađarski vozač Zoltan Simon /Zoltán Simon/ iz kompanije SIMON Zoltán EV, pobijedio je na prošlogodišnjem takmičenju, pokazao je svoje nenadmašivo umijeće i održao savršenu ravnotežu između brzine, trajanja vožnje i potrošnje goriva u finalnoj rundi regionalnog finala i postao šampion tržišta SIE na takmičenju The Drivers' Fuel Challenge 2013.

Za dodatne informacije molimo kontakirajte:

Aleksandra Marković-Trajkovski, Volvo d.o.o, telefon +381 22 366 614, e-mail aleksandra.markovic-trajkovski@volvo.com.

Emir Rustemovic image/pjpeg 3.7 MB
Emir Salihovic image/pjpeg 3.8 MB
Sead Numanovic image/pjpeg 3.6 MB
nazad

Dobro došli u Volvo Trucks

Želite li da vas obavještavamo preko e-pošte i/ili mobilnog telefona o novim publikacijama na domaćoj stranici Volvo? Molimo da upišete ime, kompaniju, e-adresu i/ili broj mobilnog telefona.

  •  
  •  
  •  
  •  

Ispunjavanjem podataka omogućavate kompaniji Volvo Trucks da sprema vaše lične podatke i da ih koristi u skladu sa upitnikom.