6/17/2014

Volvo Trucks predstavlja jedinstven mjenjač za teške kamioneVolvo Trucks sada predstavlja I-Shift s dva kvačila, prvi mjenjač s dva kvačila na svijetu za teške kamione. Zahvaljujući prebacivanju stepena prenosa bez ikakvog prekida u prenosu snage, održava se okretni moment i kamion tokom promjene stepena prenosa ne gubi na brzini. Za vozača to znači udobniju i efikasniju vožnju na cesti.

 

"U situacijama u kojima je potrebno često prebacivanje stepena prenosa, na primjer na uzbrdicama ili cestama s puno krivina, I-Shift s dva kvačila unosi potpuno novu dimenziju u vožnju kamiona. Volvo Trucks zaista je veoma ponosan što svojim kupcima može ponuditi ovu inovaciju", kaže Claes Nilsson, predsjednik i glavni direktor kompanije Volvo Trucks.

I-Shift s dva kvačila predstavlja sistem prenosa s dvije ulazne osovine i dva kvačila. To znači da se istovremeno mogu izabrati dva stepena prenosa. Kvačilo određuje koji stepen je trenutno aktivan. I-Shift s dva kvačila se zasniva na mjenjaču I-Shift, ali je prednja polovina mjenjača redizajnirana i sadrži potpuno nove komponente.

"U vožnji imate osjećaj da su vam dostupna dva mjenjača. Kada izaberete jedan mjenjač, u drugom se već izabire drugi stepen prenosa." Kod sistema sa dva kvačila promjene stepena prenosa odvijaju se bez ikakvog prekida u prenosu snage. Time se održava okretni moment motora i značajno poboljšava udobnost u vožnji", kaže Astrid Drewsen, voditeljica odjeljenja za pogonske sklopove u kompaniji Volvo Trucks.

Dostupno od jeseni 2014.

I-Shift s dva kvačila bit će dostupan od jeseni 2014. na modelima Volvo FH.

Sistemi prenosa s dva kvačila već se koriste u automobilima, ali Volvo Trucks prvi na svijetu ovu tehnologiju nudi na serijski proizvedenim teškim kamionima.

"Na kamionima će ovaj mjenjač zaista donijeti veliku razliku u pogledu voznih svojstava. Što je teži zadatak prevoza i što su kompleksniji radni uslovi, I-Shift s dva kvačila donosi veću prednost. Promjene stepena prenosa bez ikakvog prekida prenosa snage znače da ćete se lakše prilagoditi prometu, posebno na zahtjevnim dijelovima ceste. Rezultat je opuštenija i sigurnija vožnja", kaže Astrid Drewsen.

Efikasnija vožnja i veća udobnost vozača

I-Shift s dva kvačila posebno je učinkovit u situacijama u kojima je potrebno često mijenjanje stepena prenosa, na primjer na uzbrdicama ili cestama s puno krivina ili tokom gradske vožnje s puno kružnih tokova ili semafora. I-Shift s dva kvačila također donosi veliku razliku kod prevoza pokretnih ili živih tereta kao što su životinje ili tečnosti, jer neprimjetno prebacivanje stepena izaziva manje kretanje samog tereta. Zahvaljujući efikasnom prenosu snage, koji je svojstven sistemu I-Shift s dva kvačila, postoji manja opasnost od zaglavljivanja na klizavim ili neravnim cestama, na primjer pri izvlačenju drvene građe iz šume.

Još jedna velika prednost novog mjenjača jeste da on povećava udobnost u vožnji.

"Osim efikasne vožnje, glatko prebacivanje stepena prenosa znači i manju buku u kabini", kaže Astrid Drewsen.

I-Shift s dva kvačila bit će dostupan na modelu Volvo FH s motorima Euro 6 D13 i na verzijama snage 460, 500 i 540 KS.

Činjenice, I-Shift s dva kvačila

 • I-Shift s dva kvačila može se u osnovi opisati kao dva povezana mjenjača. Kada je aktivan jedan mjenjač, u drugom se već izabire drugi stepen prenosa. Tokom promjena stepena prenosa prvi mjenjač se deaktivira uistom trenutku kada se uključuje drugi mjenjač pa se promjene stepena prenosa izvršavaju bez prekida u prenosu snage.
 • I-Shift s dva kvačila zasniva se na sistemu prenosa I-Shift. Uprkos mnogim novim komponentama novi je mjenjač samo 12 cm duži od uobičajenog mjenjača I-Shift.
 • I-Shift s dva kvačila obavlja promjene stepeni prenosa bez prekida u prenosu snage. Tokom vožnje u uslovima u kojima je optimalno rješenje preskakanje nekoliko brzina, sistem mijenja stepene prenosa kao uobičajeni mjenjač I-Shift.
 • I-Shift s dva kvačila može mijenjati stepene prenosa bez ikakvog prekida uprenosu snage u svim stepenima osim promjene raspona koja se odvija između 6. i 7. stepena.
 • Glatka i neprimjetna promjena stepena smanjuje trošenje pogonskog sklopa i drugih komponenata vozila.
 • Potrošnja goriva mjenjača I-Shift s dva kvačila jednaka je kao kod uobičajenog mjenjača I-Shift.
 • I-Shift s dva kvačila bit će dostupan na novom modelu Volvo FH kaoalternativa mjenjačima I-Shift i ručnom sistemu prenosa.

Pogledajte video na Volvo Trucks  YouTube kanalu

 http://youtu.be/MR5iFgJBpYk

Pogledajte animaciju na Volvo Trucks  YouTube kanalu

http://youtu.be/5Y7y9cde0P0

Preuzmite video i animaciju

http://images.volvotrucks.com/latelogin.jspx?records=Volvo+Trucks:24290,Volvo+Trucks:24271#1402991252487_0

Preuzmite fotografije, tehničke specifikacije i ilustracije za I-Shift sa dvostrukim kvačilom

http://images.volvotrucks.com/latelogin.jspx?records=Volvo+Trucks:24339,Volvo+Trucks:24338,Volvo+Trucks:24325,Volvo+Trucks:24308,Volvo+Trucks:24307,Volvo+Trucks:24306,Volvo+Trucks:24305,Volvo+Trucks:24288,Volvo+Trucks:24287,Volvo+Trucks:24286,Volvo+Trucks:24285,Volvo+Trucks:24284,Volvo+Trucks:24283,Volvo+Trucks:24281,Volvo+Trucks:24279,Volvo+Trucks:24278,Volvo+Trucks:24277#1402991278494_0

17.06.2014.

Za više informacija pozovite:

Aleksandra Markovic-Trajkovski, telefon +381 22 36 66 14, e-mail: aleksandra.markovic-trajkovski@volvo.com

Kvalitetne video zapise uz ovu izjavu za štampu i mnogo toga drugog pronaći ćete na http://www.thenewsmarket.com/volvotrucks

Slike i filmovi za štampu se nalaze u galeriji slika i filmova firme Volvo Trucks na http://images.volvotrucks.com/

Astrid Drewsen, menadžer pogonskih proizvoda u kompaniji Volvo Trucks image/x-png 331.1 KB
Claes Nilsson, director u kompaniji Volvo Trucks. image/x-png 437.2 KB
I-Shift Dual Clutch je posebno efikasan u uslovima koji zahtevaju više promena stepena prenosa, kako na uzbrdici tako i na putevima sa puno skretanja. image/x-png 1.1 MB
Još jedna velika prednost sa I-Shift Dual Clutch je ta što poboljšava udobnost prilikom vožnje. Pored efikasne vožnje, lako menjanje brzina znači da je i u kabini mirnije okruženje. image/x-png 1 MB
Levi prednji deo I-Shift Dual Clutch. image/x-png 520.7 KB
Prednji deo I-Shift Dual Clutch . Uprkos mnogim novim komponentama, novi menjač je samo 12 cm duži od standardnih I-Shift menjača. image/x-png 575.2 KB
nazad

Dobro došli u Volvo Trucks

Želite li da vas obavještavamo preko e-pošte i/ili mobilnog telefona o novim publikacijama na domaćoj stranici Volvo? Molimo da upišete ime, kompaniju, e-adresu i/ili broj mobilnog telefona.

 •  
 •  
 •  
 •  

Ispunjavanjem podataka omogućavate kompaniji Volvo Trucks da sprema vaše lične podatke i da ih koristi u skladu sa upitnikom.