Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

I-Shift mjenjač

I-Shift. Zaboravite na mjenjač. Samo vozite.


Ručica I-Shift mjenjača

Opustite se. I odmorite lijevo stopalo.

Vožnja kamiona sa I-Shift mjenjačem pravo je zadovoljstvo. Pošto nemate pedalu kvačila, bezbjedno se naslonite i koncentrišite na druge dvije. I-Shift koristi ugrađenu inteligenciju za brzo i automatsko biranje odgovarajućeg stepena prenosa u svakom trenutku. Softver mijenja stepene prenosa bolje čak i od najboljih vozača. Ipak, možete se uključiti ako želite. Dugmad na ručici mjenjača omogućavaju vam da se uključite i ručno mijenjate stepene prenosa.

Ručica I-Shift mjenjača

Neočekivana mogućnost. I-Shift bez ručice.

Volvo FH vam nudi mogućnost da se potpuno riješite ručice i zamijenite je sa četiri prekidača na komandnoj ploči.

Ako oslobodite taj dragocjen prostor, malo ćete se lakše kretati po kabini.

Uštedite gorivo sa I-Shift mjenjačem

Neka vam I-Shift štedi gorivo Odmah ćete povećati zaradu.

I-Shift je projektovan da štedi gorivo. Prije svega, unutrašnji energetski gubici su mali – manji nego kod ručnih mjenjača. Stvarna razlika je u elektronici. Kada vozite u ekonomičnom programu, svaki stepen prenosa mijenja se u tačno određenom trenutku kako bi motor radio u najefikasnijem opsegu broja okretaja

Osim toga, postoji i I-Roll. To je jedinstvena funkcija koja se koristi pri vožnji nizbrdo; ona automatski isključuje motor da bi kamion koristio svoju količinu kretanja, a ne gorivo. Rezultat? Manja potrošnja goriva do 2%.

I-See za I-Shift

I-See. Nema više nepoznatih cesta

I-See doslovce razvija inteligenciju I-Shift mjenjača. Ova revolucionarna softverska funkcija koristi prednosti integrisanog GPS-a za pamćenje pređenih cesta i šalje ih u bazu podataka iz koje je mogu slobodno koristiti i drugi kamioni. Na osnovu tih informacija I-Shift ne samo da bira najbolji stepen prenosa u određenom trenutku, već se i priprema za novu dionicu. To je kao da imate iskusnog kopilota koji zna svaki dio puta. I-See štedi dodatnih 5% goriva (kada je I-Cruise uključen cijelo vrijeme). 

Saznajte više o funkciji I-See.

I-Shift za teške primjene

Ojačani I-Shift. Za teške primjene.

Ako vozite u izuzetno teškim uslovima, cijenićete ojačani I-Shift. Namijenjen je isključivo okruženjima u kojima se često penjete ili spuštate strminama većim od 10% ili vožnji izuzetno teškim terenima. Jednostavno rečeno, nikada nije bilo manje razloga da se zadovoljite ručnim mjenjačem. Ojačani mjenjač ubraja se u standardnu opremu na modelu Volvo FH16.

Kako I-Shift radi

Način rada.

Može zvučati čudno. Iza I-Shift mjenjača, prepoznatljivog modernog mjenjača, krije se tradicionalni nesinhronizovani ručni mjenjač. (To je objašnjenje za njegovu kompaktnu konstrukciju i male unutrašnje gubitke.) Naravno, I-Shift je mnogo više od toga. Tajna je u inteligentnoj elektronskoj kontrolnoj jedinici. Ona kontroliše pneumatski sistem koji upravlja kvačilom i promjenom stepena prenosa. Uvijek vrlo precizno mijenja stepen prenosa jer stalno dobija informacije o brzini vozila, ubrzanju, težini, nagibu ceste, potrebnom okretnom momentu itd. Takođe komunicira i sa motorom, koji na osnovu toga podešava broj okretaja i snagu motorne kočnice kako bi promjena stepena prenosa bila brza i neprimjetna.


Paleta I-Shift mjenjača

 

Tip Najviši stepen prenosa Okretni moment motora (Nm) Ukupna težina vučnog voza (tone)
AT2412E Neposredan 2400 44
AT2612E Neposredan 2600 60
ATO2612E Ubrzavajući 2600 60
AT2812E Neposredan 2800 44/52
ATO3112E Ubrzavajući 3150 60
ATO3512E Ubrzavajući 3550 60

 

Kakav biste I-Shift voljeli?

Softver omogućava prilagođavanje I-Shift mjenjača vašim uvjetima vožnje.

Softver za I-Shift – Distribucija i građevinarstvo

Distribucija i građevinarstvo
Prilagođava rad mjenjača za distribuciju i građevinarstvo. Karakteristike uključuju funkcije koje pomažu vozaču prilikom pokretanja i manevrisanja u uskim prostorima.
Softver za I-Shift – Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva

Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva
Sadrži inteligentne funkcije koje minimaliziraju potrošnju goriva. Ovaj programski paket je posebno primjeren za prevoze na duge relacije.

 
Softver za I-Shift – Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva i I-See

Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva i I-See
Paket "Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva" sa dodatkom funkcija I-See i I-Cruise, u cilju još veće uštede goriva. 

Softver za I-Shift – Upravljanje promjenom stepena prenosa kod teških prevoza

Upravljanje promjenom stepena prenosa kod teških prevoza
Optimizira I-Shift za velike kombinovane ukupne težine (>85 tona).
Teški transporti sa softverom I-See

Teški prevozi s mjenjačem I-See.
Paketu za teške prevoze dodane su funkcije I-See i I-Cruise, u cilju još veće uštede goriva. 

Pogledajte sadržaj kompletnog paketa