Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

Najbezbjedniji Volvo na svijetu
Najbezbjedniji Volvo na svijetu

U najjaču kabinu koju je Volvo ikad proizveo standardno se ugrađuje krovni poklopac koji služi kao izlaz za slučaj opasnosti. Prema najstrožim testovima na sudar velika je vjerovatnoća da vozači prežive nakon udara u nepokretni objekat pri brzini od 80 km/h.

Serija Volvo FH testirana je na sudar preko 1000 puta pomoću računarskih simulacija i 20 puta u realnim uvjetima. Ovo je znatno više od standardnog testiranja. Iako to više nije neophodno, Volvo i dalje testira vozila prema švedskim standardima – koristeći test poznat u svijetu kao "Švedski test na sudar" i "Najteži test na sudar u svijetu".

Simulacija i testiranje omogućavaju konstruisanje kabine koja maksimalno štiti vozača. Veće i čvršće kabine.


Stvarna bezbijednost

Testovi na sudar potvrđuju prednosti konstrukcije nove kabine. Lutka za testiranje na sudar "preživljava" i najteži test, udar brzinom od 50 km/h u nepokretnu prepreku u obliku kamiona. U realnim uvjetima test se može uporediti s udarom u nepokretni kamion pri brzini od 80 km/h; njegovi rezultati pokazuju da bi i vozač preživio sudar.

"Nikada nismo ni pomišljali da napravimo kabinu bez izlaza za slučaj opasnosti"

"Kada smo pravili  FH, imali smo priliku da dizajniramo konstrukciju kabine od početka, bez ograničenja. Iskoristili smo sve mogućnosti da bismo napravili najbezbjedniji kamion do sada", kaže Matti Koponen koji radi u odjeljenju za projektovanje kabina kompanije Volvo. Kao i do sada, Volvo je testirao kamione sa punom unutrašnjom opremom i punim pretincima za odlaganje.

"Prilikom sudara ništa u kabini ne smije povrijediti vozača. Čak i aparat za kafu treba da ostane na mjestu", kaže Ulf Torgilsman, stručnjak za sudare u odjeljenju za projektovanje kabina kompanije Volvo.

Prvi standardni izlaz za hitne slučajeve na svijetu

Polovina svih kamionskih nesreća završava se prevrtanjem vozila. Izlazak kroz vrata vozila koje leži na boku može biti vrlo težak. Razbijanje vjetrobranskog stakla nogom više nije moguće, jer je ono zalijepljeno. Rješenje je u krovnom poklopcu kao izlazu za slučaj opasnosti.

"Ako je vjetrobransko staklo zalijepljeno, mora postojati drugi način da vozač izađe u slučaju opasnosti. To je neophodan zahtjev", kaže Ulf Torgilsman, stručnjak za sudare.


Krovni prozor i izlaz za slučaj opasnosti.
Prvi standardni izlaz za hitne slučajeve na svijetu

Ogroman krovni prozor

Zato je svaki Volvo FH sada opremljen krovnim prozorom koji se koristi i kao izlaz u slučaju opasnosti. Dimenzije prozora su 50x70 cm, što omogućava čak i vrlo krupnim vozačima da lako izađu.

Osim toga, krovni prozor zadovoljava zahtjeve za izlaz za slučaj opasnosti kod kamiona koji prevoze zapaljivu robu, kao što su benzin i druge materije. Još jedna pogodnost je u velikoj količini svjetlosti koja ulazi u kabinu kroz krovni prozor. To čini boravak vozača kvalitetnijim i smanjuje potrebu za električnim osvjetljenjem.

"Prijatno radno mjesto je važno i zbog bezbijednosti. Vozač se lakše koncentriše. Može se reći da krovni poklopac kao izlaz za slučaj opasnosti smanjuje vjerovatnoću za korištenjem u tom slučaju", kaže Matti Koponen koji radi u odjeljenju za projektovanje kabina kompanije Volvo. To je u skladu sa ciljem kompanije Volvo da pravi bezbjedne kamione.

7
Bezbijednost