Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

Vidi se ono što želite

Što manje vozač skreće pogled sa ceste, manja je opasnost od nesreće – tako su razmišljali dizajneri komandne ploče  modela Volvo FH. Zato je ploča fleksibilnija i preglednija.

Glatke, jasne površine čine vozačevo okruženje skladnijim. Dobar primjer je sekundarni ekran (SID) koji je integrisan sa komandnom pločom i koji ne ograničava vaše vidno polje.

Još jedan važan aspekt bilo je poboljšanje kvaliteta slike na ekranima.

"Novi ekrani imaju bolji kontrast, oštrinu i boju. Osim toga, lakše se krećete kroz menije i nalazite ono što tražite", kaže Nina Theodorsson koja radi na razvoju komandne ploče. Lakše nalazite informacije. Dugmad i ručice za kontrolu vozila takođe trebaju biti uočljivi i laki za korištenje. Zato dugmad imaju površinu prepoznatljivu na dodir i karakterističan zvuk prilikom korištenja.

"Volvo FH je prvi kamion sa upravljačkim vratilom koje se može naginjati. Tajna je u volanu."

Prerasporedite dugmad

"Vozač ili rukovalac mogu lako promijeniti položaje nekoliko dugmadi kako bi im najčešće korištene funkcije uvijek bile nadohvat ruke", kaže Nina Theodorsson. Nepokretna dugmad uglavnom se nalaze blizu oblasti koju kontrolišu. To su dugmad za prozore i bočne retrovizore u vratima, dugmad za žuto trepćuće svjetlo i mikrofon u plafonu itd. "Nalaze se na mjestima gdje biste ih najvjerovatnije potražili", kaže Nina Theodorsson. "Sve u svemu, te promjene čine vozačevo radno mjesto bezbjednijim i smanjuju opasnost od oštećenja kamiona." "Sada vozači mogu da se koncentrišu na cestu, na ono na što treba da obraćaju najviše pažnje."

Smještaj za sve

Svi vozači udobno sjede dok rade – bez obzira na to da li je visok ili nizak, sitan ili krupan. Novo vozačevo sjedište je mekše i univerzalnije. Tajna je u volanu. Luksuzna funkcija naginjanja upravljačkog vratila omogućava naginjanje volana, a ne samo podizanje ili spuštanje kao prije. "Bolje vozite kada su vam ruke malo spuštene", kaže Peter Johansson, inženjer za dizajn kompanije Volvo. Osim što se može podići i spustiti, volan se može nagnuti pod uglom do 40 stepeni – od čega 10 omogućava upravljačko vratilo sa funkcijom naginjanja. Kada je volan uspravan, Volvo FH podsjeća na standardni automobil.

Radno mjesto u kamionu Volvo FH

Prošireni asortiman sjedala

Posebno će visokim vozačima odgovarati veća mogućnost podešavanja vozačevog sjedišta. Sjedište kamiona Volvo FH može se još više pomjeriti unazad – za 4 centimetra. Ukupno pomjeranje sjedišta naprijed-nazad iznosi 24 centimetra i najbolje je u klasi. Raspon podizanja ili spuštanja novog sjedišta iznosi 10 centimetara.

Sjedište ima i novi oblik. Između ostalog, bolji bočni oslonac i duži oslonac za noge. Ali ovu funkciju treba pametno koristiti: prekratak oslonac za noge nije dobar, a predugačak otežava sjedanje i ustajanje. "Novo sjedište je izvanredno jer je dizajnirano za skoro sve vozače, bez obzira na njihovu građu i visinu", kaže Peter Johansson.

4
Radno mjesto