Manji uticaj na okoliš
Manji uticaj na okoliš

Zbog prirode svoje primjene, gradski distributivni i komunalni kamion kao što je novi Volvo FL mora se uklopiti u urbane sredine. Kako bi u tome uspio uz što manji uticaj na okoliš, važnu ulogu igraju tehnološki razvoj, usluge podrške i korporacijska odgovornost.

Demografski trendovi pokazuju da ljudi žive u gradovima i urbanim sredinama više nego ikada prije. Zato se tražnja za isporukom robe u ovim oblastima stalno povećava, te distributivni kamioni utiču na sve nas iz dana u dan. Imajući to u vidu, Volvo Trucks proaktivno i široko pristupa svojoj ekološkoj odgovornosti.

Veća efikasnost uz manje goriva

Naš dugoročni cilj jeste smanjenje uticaja naših kamiona i našeg poslovanja na okoliš. U posljednjih dvadeset godina smanjili smo emisiju zagađivača zraka iz kamiona Volvo za više od 90%. Tokom istog perioda, prosječna potrošnja goriva 90%smanjena je za 20%. Međutim, umjesto da nas zadovolje, ove vrijednosti nas inspirišu da tražimo nova rješenja. I dalje razvijamo hibridni pogonski sklop i pogonski sklop na metan i dizelsko gorivo, a novi Volvo FL ima i ispušne sisteme sa tehnologijom SCR. Osim toga, paleta motora za ovaj kamion potpuno zadovoljava standard Euro 6 bez povećanja potrošnje goriva i uz manje servisnih intervala.

Mali koraci, velike promjene

Osim konstruisanja i proizvodnje optimalnih kamiona kao što je novi Volvo FL, znamo da način vožnje i održavanja također imaju podjednako odlučujući uticaj. Zato nudimo savjete za gorivo, programe za razvoj vozača i druge definisane usluge kao što su naš sistem za upravljanje voznim parkom Dynafleet i mjenjač I-Sync. Kombiniranjem ovih mjera maksimalno koristimo svaku kap goriva uz minimalan uticaj na okoliš.

Naša odgovornost

Ne definišu samo kamioni naše maksimalne ekološke performanse. Veliku ulogu također igraju način na koji proizvodimo kamione i procesi koje biramo. Od 2003. do 2008. smanjili smo potrošnju energije po proizvedenom kamionu za trećinu, a 2008. otvorili smo pogon bez emisije karbon-dioksida u Gentu – to je prvi pogon takve vrste u svijetu i pogon u kome se proizvodi novi Volvo FL. Osim toga, ponosni smo što imamo prvog klimatski neutralnog distributera u Veroni, u Italiji.

Izračunajte uticaj svog kamiona na okoliš – kliknite ovdje

10
Okoliš