Samo dodajte nadgradnju.

Kiper, cisterna, dizalica, sandučasta nadgradnja, kamion za prevoz automobila, vatrogasni kamion… Nije bitno za šta vam treba – novi Volvo FM spreman je na sve.

Veliki broj opcija za specificiranje i nekoliko pametnih karakteristika šasije olakšavaju i ubrzavaju montažu karoserije.

Kako vam fabričke pripreme štede vrijeme i novac – sa Johanom EknanderomFleksibilna montaža karoserije na Volvo FM

Od 4×2 do 10×4 – optimizovan za svaki posao.

Volvo FM sada se isporučuje u vrlo različitim konfiguracijama, uključujući i onu novu, 10×4 s pet osovina. Brojne opcije specifikacije omogućavaju prilagođavanje tačno prema vašim zahtjevima. Zbog ove fleksibilnosti Volvo FM je uvijek savršeno pripremljen za ono za šta vam treba.

Ušteda vremena pri montaži karoserije

Uštedite vrijeme kod proizvođača karoserije.

Što bolje pripremimo Volvo FM za proizvođača karoserije, to se on kraće zadržava u radionici. Čim poručite kamion, proizvođač karoserije može pristupiti njegovim 3D crtežima na web lokaciji VBI (Volvo uputstva za montažu karoserije). Sve u cilju znatno kraćeg vremena isporuke – i manjih troškova.

Pročitajte priču o fleksibilnosti i dobiti

Volvo simbol

Kvalitet se ne dovodi u pitanje.

Kada je kamion idealno pripremljen u fabrici, proizvođač karoserije ne mora ga prepravljati. Ne samo da štedite vrijeme, već i zadržavate originalan kvalitet kamiona Volvo.
Neke od ključnih karakteristika za
montažu karoserije:

Volvo oprema za proizvođače karoserija Pomoćni pogon
Volvo uputstva za montažu karoserije.

Čim poručite Volvo FM, na raspolaganju su vam tačni crteži vašeg kamiona na intuitivnom VBI portalu. Proizvođač karoserije može početi sa radom dok mi sklapamo kamion, što znatno smanjuje vrijeme isporuke. Posjetite web lokaciju VBI (Volvo uputstva za montažu karoserije)

Pomoćni pogoni za sve potrebe.

Dostupna je široka paleta pomoćnih pogona koji zavise ili ne zavise od kvačila – za sve vrste karoserijske opreme. Pogledajte kompletnu listu.

Oblik šasije kamiona Volvo FM, pogled odozgo Okvir kamiona Volvo FM, pogled sa strane
Okvir je prav.

Za razliku od većine drugih kamiona, Volvo ima okvir koji je potpuno prav i paralelan iza kabine. To znatno olakšava posao proizvođaču karoserije.

Ništa ne smeta proizvođaču karoserije.

Nikada ne dozvoljavamo svojim inženjerima da stave bilo šta iznad okvira. Ta oblast pripada samo proizvođaču karoserije, što je čini vrlo fleksibilnom.

Gornji niz otvora na okviru kamiona Volvo FM Moguće dužine zadnjeg prepusta
Namjenski niz otvora.

Okvir se isporučuje sa gornjim nizom otvora za nadgradnju. Pošto ovdje ne koristimo nikakve zakovice, proizvođač karoserije može lako pričvrstiti opremu.

Odaberite tačan zadnji prepust.

Zadnji okvir sada može biti fabrički isječen tačno onako kako vam treba – u koracima od 50 mm – kako bi savršeno odgovarao nadgradnji. Bez obzira na to da li vam treba vrlo kratak zadnji prepust ili duži.

Opcije za specificiranje Zadnji krajevi
Mnogo opcija za specificiranje.

Što je više mogućih kombinacija, lakše je prilagoditi kamion. Zato novi Volvo FM ima više opcija nego ikada prije kada je riječ o osovinskim konfiguracijama, visinama šasije i osovinskim razmacima. Pogledajte kompletne specifikacije šasija.

Četiri različita zadnja kraja.

Sada fabrički isporučeni FM može imati jedan od četiri različita zadnja kraja: gornji (za kipere, kamione sa dizalicom sa kukom i kamione za sakupljanje otpada), donji (za prikolice sa središnjim osovinama), savijen (za tegljače) ili prav (za kamione).

Položaj zadnje zaštite od podlijetanja Visina okvira
Zadnja zaštita od podlijetanja.

Zadnja zaštita od podlijetanja može biti postavljena u nekoliko položaja, što još više povećava broj opcija za zadnji kraj.

Dvije različite visine okvira.

U zavisnosti od zahtjeva nadgradnje, odaberite okvir od 266 mm ili 300 mm.

Modul za proizvođača karoserije Izmjenjiva karoserija
Modul za proizvođača karoserije.

Olakšava proizvođaču karoserije priključivanje na kamionski električni sistem radi podešavanja funkcija. Fleksibilni prekidači na komandnoj ploči i Work Remote olakšavaju njihovo korištenje.

Idealno za izmjenjive karoserije.

Nisu sve kamionske karoserije trajne. Novi zadnji pneumatski ovjes sa hodom od 295 mm i vrlo niska šasija savršeno su rješenje za prevoz privremenih karoserija.

Pričvrsni nosači za karoseriju Pripreme kamiona za dizalicu
Pričvrsni nosači.

Volvo FM može biti fabrički pripremljen tako da na okviru budu montirani pričvrsni nosači za karoseriju. Sada je to moguće ne samo u oblasti oko osovinskog razmaka, već i na zadnjem prepustu.

Priprema za dizalicu.

Niska šasija i velika osovinska opterećenja. To je ono što žele svi proizvođači dizalica. Volvo FM ima obje ove stavke. Osim toga, možemo napraviti slobodan prostor na okviru pored kabine, pa čak i isporučiti kamion sa fabrički montiranim pločama za dizalicu.

Unutrašnje obloge okvira
Veća ojačanja nego ikada prije.

Okvir se mnogo opterećuje pri nekim teškim vrstama primjene. Ali, ne brinite. Za novi Volvo FM ima više unutrašnjih obloga nego ikada prije, što vam osigurava potrebno ojačanje.