Novi Volvo FM na cesti

I-Shift. Zaboravite na mjenjač. Samo vozite.

Ručica mjenjača I-Shift

Opustite se.
I odmorite lijevo stopalo.

Vožnja kamiona sa mjenjačem I-Shift pravo je zadovoljstvo. Pošto nemate pedalu kvačila, bezbjedno se naslonite i koncentrišite na druge dvije. I-Shift koristi ugrađenu inteligenciju za brzo i automatsko biranje odgovarajućeg stepena prenosa u svakom trenutku. Softver mijenja stepene prenosa bolje čak i od najboljih vozača. Ipak, možete se uključiti ako želite. Dugmad na ručici mjenjača omogućavaju vam da se uključite i ručno mijenjate stepene prenosa.

Ušteda goriva sa mjenjačem I-Shift

Neka vam I-Shift štedi gorivo.
Odmah ćete povećati zaradu.

I-Shift je projektovan da štedi gorivo. Prije svega, unutrašnji energetski gubici su mali – manji nego kod ručnih mjenjača. Stvarna razlika je u elektronici. Kada vozite u ekonomičnom programu, svaki stepen prenosa mijenja se u tačno određenom trenutku kako bi motor radio u najefikasnijem opsegu broja okretaja.

Osim toga, postoji i I-Roll. To je jedinstvena funkcija koja se koristi pri vožnji nizbrdo; ona automatski isključuje motor da bi kamion koristio svoju količinu kretanja, a ne gorivo. Rezultat? Manja potrošnja goriva do 2%. Nije vam dovoljno? Dodajte I-See.

Saznajte više o funkciji I-See.

Dugmad mjenjača I-Shift na komandnoj ploči

Neočekivana mogućnost.
I-Shift bez ručice.

Ako ste se navikli na vožnju sa mjenjačem I-Shift, vjerovatno ste primijetili da ručicu mjenjača baš i ne koristite toliko često. Zato se kod novog kamiona Volvo FM možete riješiti ručice i zamijeniti je sa četiri prekidača na komandnoj ploči (koji su, naravno, još uvijek nadohvat ruke). Ako oslobodite taj dragocjen prostor, lakše ćete se kretati po kabini.

I-Shift za teške primjene

Ojačani I-Shift. Za teške primjene.

Ako vozite u izuzetno teškim uslovima, cijenićete ojačani I-Shift. Namijenjen je isključivo okruženjima u kojima se često penjete ili spuštate strminama većim od 10% ili vožnji izuzetno teškim terenima. Jednostavno rečeno, nikada nije bilo manje razloga da se zadovoljite ručnim mjenjačem.

Kako I-Shift radi

Način rada.

Može zvučati čudno. Iza mjenjača I-Shift, prepoznatljivog modernog mjenjača, krije se tradicionalni nesinhronizovani ručni mjenjač. (To je objašnjenje za njegovu kompaktnu konstrukciju i male unutrašnje gubitke.) Naravno, I-Shift je mnogo više od toga. Tajna je u inteligentnoj elektronskoj kontrolnoj jedinici. Ona kontroliše pneumatski sistem koji upravlja kvačilom i promjenom stepena prenosa. Uvijek vrlo precizno mijenja stepen prenosa jer stalno dobija informacije o brzini vozila, ubrzanju, težini, nagibu ceste, potrebnom okretnom momentu itd. Također komunicira i sa motorom, koji na osnovu toga podešava broj okretaja i snagu motorne kočnice kako bi promjena stepena prenosa bila brza i neprimjetna.

Paleta I-Shift mjenjača za Volvo FM.

Tip Najviši stepen
prenosa
Okretni moment
motora
Opterećenje osovine/osovinskog
sklopa (tone)
AT2412E Neposredan 2400 Nm 44 t
AT2612E Neposredan 2600 Nm 60 t
ATO2612E Ubrzavajući 2600 Nm 60 t


Kakav biste I-Shift voljeli?

Softver omogućava prilagođavanje mjenjača I-Shift vašim uvjetima vožnje


Softver za I-Shift – Distribucija i građevinarstvo Softver za I-Shift – Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva
Distribucija i građevinarstvo

Prilagođava rad mjenjača za distribuciju i građevinarstvo. Karakteristike uključuju funkcije koje pomažu vozaču prilikom pokretanja i manevrisanja u uskim prostorima.


Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva

Sadrži inteligentne funkcije koje minimaliziraju potrošnju goriva. Ovaj programski paket je posebno primjeren za prevoze na duge relacije.


Softver za I-Shift – Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva i I-See Softver za I-Shift – Upravljanje promjenom stepena prenosa kod teških prevoza
Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva i
I-See

Paket „Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva“ sa dodatkom funkcija I-See i I-Cruise, u cilju još veće uštede goriva.

Pogledajte sadržaj kompletnog paketa

Upravljanje promjenom stepena prenosa kod teških prevoza 

Optimizira I-Shift za velike kombinovane ukupne težine (>85 tona).

 

   

Teški transporti sa softverom I-See

   
Teški transporti sa softverom I-See    
Paketu za teške prevoze dodane su funkcije I-See i I-Cruise, u cilju još veće uštede goriva.