Specifikacije kabina za novi Volvo FM

Na ovoj stranici nalaze se sljedeće informacije:

  • Mjere kabine
  • Karakteristike kabine

Preuzmite kompletne specifikacije kabina (PDF)


 

Mjere kabine

 

Dnevna kabina
Dnevna kabina (FM-DAY) sa udobnim i ergonomskim okruženjem za vozača. Visina unutrašnjosti je 157 cm, 114 cm na poklopcu prostora motora.
Kabina za spavanje
Kabina za spavanje (FM-SLP) za udoban smještaj tokom noći za jednu osobu. Visina unutrašnjosti je 157 cm, 114 cm na poklopcu prostora motora.
Niska kabina za spavanje
Niska kabina za spavanje (FM-LSLP) sa spuštenim krovom omogućava prevoz tereta iznad kabine. Visina unutrašnjosti je 147 cm, 104 cm iznad prostora motora.

Dnevna kabina za Volvo FM, pogled sa strane Kabina za spavanje za Volvo FM, pogled sa strane Niska kabina za spavanje za Volvo FM, pogled sa strane

Dnevna kabina za Volvo FM, pogled odozgo Kabina za spavanje za Volvo FM, pogled odozgo Niska kabina za spavanje za Volvo FM, pogled odozgo

Dnevna kabina za Volvo FM, pogled u unutrašnjost sa strane Kabina za spavanje za Volvo FM, pogled u unutrašnjost sa strane Niska kabina za spavanje za Volvo FM, pogled u unutrašnjost sa strane

Kabina Globetrotter
Kabina Globetrotter (FM-HSLP) za udoban smještaj tokom noći za dvije osobe. Kabina nudi dodatni prostor za odlaganje smješten iznad glave. Visina unutrašnjosti je 196 cm, 153 cm na poklopcu prostora motora.
Kabina Globetrotter LXL
Kabina Globetrotter LXL (FM-XHSL) za udoban smještaj tokom noći za dvije osobe. Kabina nudi dodatni prostor za odlaganje smješten iznad glave. Visina unutrašnjosti je 210 cm, 167 cm na poklopcu prostora motora.

Kabina Globetrotter za Volvo FM, pogled sa strane Kabina Globetrotter LXL za Volvo FM, pogled sa strane

Kabina Globetrotter za Volvo FM, pogled odozgo Kabina Globetrotter LXL za Volvo FM, pogled odozgo

Kabina Globetrotter za Volvo FM, pogled u unutrašnjost sa strane Kabina Globetrotter LXL za Volvo FM, pogled u unutrašnjost sa strane

 

Karakteristike kabine

 

Ovjes kabine u četiri tačke
Spiralne opruge sa amortizerima svuda ili pneumatski ovjes sa automatskom regulacijom nivoa svuda.

Otvori za ulaz zraka
Otvor za ulaz zraka smješten na lijevoj strani i u ponudi u visokoj i niskoj verziji. Otvor za ulaz zraka može se ugraditi i sprijeda.

Boje
U ponudi oko 850 nijansi.

Presvlake za sjedišta
Robusne Tekstil, tekstil/vinil ili koža
Dinamične Tekstil, tekstil/vinil ili koža
Progresivne Meki tekstil ili koža
Sva sjedišta tipa "Comfort" se mogu poručiti sa funkcijom ventilacije.

Presvlake za obloge
Robusne Vinil
Dinamične Tekstil
Progresivne Tekstil

Vozačevo sjedište
Tri različita paketa opreme: standardno, komforno i Deluxe. Svi paketi mogu se poručiti sa opcijskim presvlakama. Ukupna dužina horizontalnog podešavanja sjedišta je 200 mm, a uspravnog 100 mm. Vozačevo sjedište je standardno opremljeno naslonom za glavu, podesivim i sklopivim naslonom, uspravnim i horizontalnim podešavanjem, podesivim osloncem za slabinski dio kičme i podesivim nagibom.

Suvozačevo sjedište
Dva različita paketa opreme: standardno i komforno. Oba se mogu poručiti sa opcijskim presvlakama. Suvozačeva sjedišta su standardno opremljena naslonom za glavu.

Ležajevi
Mjere donjeg ležaja: 70×200 cm.
Izuzetno udoban madrac sa opružnim jezgrima od 16 cm. Tri mogućnosti tvrdoće: meki, polutvrdi i tvrdi.
Dvije mogućnosti gornjeg štitnika madraca koji povećava udobnost pri spavanju i olakšava namještanje ležaja.
Mjere komfornog gornjeg ležaja: 70×190 cm ili 60×190 cm.

Unutrašnji prostor za odlaganje

Prostor iznad vjetrobranskog stakla sadrži dva pretinca za odlaganje sa rolo-vratima i četiri ISO otvora od kojih je jedan rezervisan za tahograf. Ispod ležaja u kabini za spavanje i kabini Globetrotter nalaze se dva prostrana pretinca za odlaganje kojima se može prići sa vanjske strane, dok su u dijelu za spavanje dva džepa za odlaganje magazina i sitnica. Na komandnoj ploči postoje četiri otvorena pretinca, mala kutija, DIN otvor, okrugla kada i držač za boce.

Vanjski prostor za odlaganje

Prostori za odlaganje pristupačni sa vanjske strane nalaze se iza suvozačevog i vozačevog sjedišta.

Krovni poklopac

Kabina ima krovni poklopac koji se može otvoriti 50 mm. Sa unutrašnje strane nalazi se perforirana roletna za sunce koja služi i kao mreža protiv insekata kada je poklopac otvoren. Krovni poklopac može biti ručni ili električni (mogućnost).

Volan

Volan u dvije različite veličine – promjera od 450 mm ili 500 mm, u zavisnosti od specifikacije kamiona. Visina volana može se podesiti do 90 mm, a nagib do 28 stepeni. Volan se može poručiti sa zračnim jastukom ili bez njega. Integrisane komande na volanu omogućavaju bezbjedno i lako korištenje tempomata, sirene, telefona i funkcija na informacijskom ekranu za vozača i sekundarnom informacijskom ekranu.

Sistem klimatizacije

U ponudi su dva sistema klimatizacije za sve potrebe.

  • Klima-uređaj sa ručnom kontrolom (MCC).
  • Klima-uređaj sa automatskom kontrolom temperature (ECC/ECC2).

Osim toga, sistem klimatizacije može dopuniti grijač kabine i motora u mirovanju.