Ispod haube nalazi se trkaći automobil.

Inspirirao nas je svijet automobilskih utrka i tako je nastao novi mjenjač – I-Shift s dvostrukom spojkom koji postavlja nove standarde u pogledu voznih svojstava. Ova tehnologija mjenjača prvi se put koristi u teškim kamionima. „Osjećaj je čaroban“, kaže Björn Lyngsö, voditelj projekta I-Shift s dvostrukom spojkom. „Snaga vas prati cijelim putem.“

S mjenjačem s dvostrukom spojkom možete puno brže mijenjati stupnjeve prijenosa. Spojke rade paralelno, a jedna je uvijek aktivna. "To je kao da imate dva mjenjača I-Shift koji se izmjenjuju u djeliću sekunde. Kada krećete u prvom stupnju prijenosa na jednom, drugi stupanj već je spreman na drugom," objašnjava Björn Lyngsö. „Jednostavno teče, meko i tiho.”

Poticanje inovacija

Tim za razvoj sustava prijenosa tvrtke Volvo dodatno je razradio svoj projekt poznatog mjenjača I-Shift. „Ovog su puta otišli korak dalje te dodali potpuno jedinstvene funkcije kako bi stvorili jedinstven sustav prijenosa. Pruža vam dodatna vozna svojstva, udobnost i omogućuje glatko mijenjanje stupnjeva prijenosa. Dizajn je vrlo kompaktan, dodano je samo 120 mm, a nije ugrožena ni ekonomičnost potrošnje goriva. Na razini je mjenjača I-Shift”, kaže Astrid Drewsen, voditeljica razvoja pogonske linije.

Kada se ta inovacija udruži s najsnažnijim Euro VI motorom D13 tvrtke Volvo, „dobiva se sjajna kombinacija”, objašnjava Astrid Drewsen. „Na niskom broju okretaja proizvodi moment od 2600 Nm i stabilno ga prenosi na kotače. U svakoj situaciji.”

Uživajte u vožnji

Ovaj konstantni prijenos snage i momenta omogućuje lakšu vožnju nizbrdo, uzbrdo, na svim terenima. „I-Shift s dvostrukom spojkom odabire najpametniji i najučinkovitiji način mijenjanja stupnjeva prijenosa. Može i preskakati stupnjeve kako bi se održala ekonomičnost. A zatim, upravo u trenutku kada vam je to potrebno, glatko mijenja stupanj. Postupak je vrlo brz i lagan, gotovo potpuno gladak. Pruža vam neprekidnu snagu”, kaže Astrid Drewsen.

"Promjene stupnjeva prijenosa usred zavoja više nisu problem – vučna sila prisutna je cijelo vrijeme. Jedan od naših probnih vozača usporedio ga je s pogonskim kotačima koji se vakuumom drže za cestu”, dodaje Björn Lyngsö.

Poboljšani su i vuča i ubrzanje, čak i uz teške terete na semaforima i rotorima. „Brzo povećavate brzinu, nakon čega se ravnomjerna brzina lako održava cijelim putem, čak i ako ima puno uzbrdica. To znači veću produktivnost", kaže Björn Lyngsö.

Sretan vozač. Sretan kamion

U teškim situacijama, na uzbrdicama i mokrim šumskim terenima, možete se opustiti. „Snaga se u svakom trenutku precizno prenosi na kotače, čime se smanjuje opasnost od proklizavanja ili gubitka vuče. Nešto što bi inače kod vozača izazivalo zabrinutost i stres. Umjesto toga, s mjenjačem I-Shift s dvostrukom spojkom vozač se može opustiti, preuzeti nadzor i ugodno raditi, čak i takvim situacijama", kaže Astrid Drewsen.

Odabirom najpametnijeg načina mijenjanja stupnjeva prijenosa pomaže i u smanjivanju ukupnog pritiska na kamion. „Nježan je prema pogonskoj liniji i vozilu. Omogućuje manje trošenje kamiona", kaže Astrid Drewsen.

„Novi I-Shift s dvostrukom spojkom najpametniji je i najučinkovitiji način mijenjanja stupnjeva prijenosa.“

„Kao da vozite osobni automobil.“

Dvije svjetske inovacije podižu upravljivost na još višu razinu. S neovisnim prednjim ovjesom i upravljačkim mehanizmom sa zupčastom letvom Volvo FH dobio je kvalitete koje su dosad bile rezervirane samo za osobne automobile.

Držati kamion u traci na uskoj i neravnoj cesti može biti teško. "Na istoj cesti osobnim automobilom često se lakše upravlja. Vozač sjedi puno niže i ima veće margine," kaže Niklas Fröjd, stručnjak za dinamiku vozila u Volvu. Osobni automobil ima još jednu prednost – neovisni ovjes. Svaki kotač automobila ima svoju vlastitu osovinu pa se može okretati neovisno o drugima.
 
"Na kamionu, svaki par kotača mora dijeliti osovinu. Stoga jedan kotač ima veći utjecaj na kretanje drugog kotača," objašnjava Niklas Fröjd. Novi Volvo FH donekle umanjuje tu razliku. Izaberite Volvov novi neovisni prednji ovjes (IFS) i dobivate kvalitete ponašanja na cesti koje nadmašuju bilo koje drugo teško transportno vozilo.
 
"Osjećaj kao da vozite automobil postaje standard na svim novim kamionima Volvo FH. Međutim, neovisni prednji ovjes ide korak dalje. Kamion se još manje ljulja u zavojima i prolazi ravnim dionicama poput strijele, čak i ako je cesta grbava," kaže Niklas Fröjd.

Još bolja upravljivost

Neovisni prednji ovjes preduvjet je za još jednu svjetsku inovaciju na teškim kamionima – upravljački mehanizam sa zupčastom letvom. Ova tehnologija, dominantna u automobilskoj industriji, poboljšava osjećaj kontrole nad upravljačkim sustavom i kontakt s kolnikom. Prilikom okretanja volana na vozilu koje je opremljeno upravljačkim mehanizmom sa zupčastom letvom, kotači odmah reagiraju. „Razlika između vožnje kamiona i automobila nikada nije bila manja“, kaže Stefan Axelsson voditelj grupe koja je obavila fino podešavanje novih kvaliteta upravljanja. Nešto, što se često zaboravlja u razgovorima o upravljivosti njezin je utjecaj na učinkovitost vozača te time i na održivost tvrtke. "Dobre karakteristike upravljivosti čine vožnju manje napornom. Vozač stoga lakše zadržava koncentraciju i sigurno vozi," kaže Stefan Axelsson. „Osim toga, odmoran vozač bolji je predstavnik tvrtke kada s isporukom stigne na adresu klijenta.“

Svi novi kamioni Volvo FH imaju poboljšanu stabilnost i preciznost upravljanja

Poboljšana zaštita od prevrtanja kabine i uravnoteženo prigušivanje vibracija za kabinu i šasiju. To su najvažniji faktori koji stoje iza 50 % bolje zaštite od prevrtanja u svim novim FH kabinama.
 
"Jedan su primjer opruge ovjesa na stražnjem dijelu kabine. One su pomaknute za 25 cm, čime se znatno povećava zaštita od prevrtanja kabine“, kaže Stefan Axelsson. Povećana stabilnost kabine u kombinaciji s novom geometrijom i boljim dizajnom prednjeg i stražnjeg ovjesa također rezultira boljim držanjem smjera novog kamiona.
 
Sve to daje vozaču bolji osjećaj preciznosti i kontrole, radi kojeg cestovna vožnja postaje sigurnija i manje naporna. „Svi koji su bili uključeni u razvoj novih kvaliteta upravljanja na cesti uistinu su ponosni na rezultate“, kažu Niklas Fröjd i Stefan Axelsson.

Više o.
2
Vozna svojstva