I-See
Štedi gorivo na uzbrdici
sa softverom I-See

Dok se u novom Volvu FH približavate uzbrdici, I-See koristi informacije o nagibu ceste kako bi se ostvarilo upravljanje brzinom i promjenama stupnjeva prijenosa uz maksimalnu učinkovitost. Tehnologija predstavlja veliku prekretnicu i omogućuje vam uštedu do 5 % goriva.

„Ako kamion još nije bio na toj cesti, podaci se preuzimaju iz oblaka I-See”, objašnjava Anders Eriksson. „Ako informacija nema, kamion će zapamtiti nagibe dok se penjete i učitati ih u bazu podataka tijekom vožnje za sljedeću vožnju tom cestom. Tako ćete uskoro imati pristup svim podacima o uštedi goriva koji vam mogu biti potrebni.”

Uštedite do 5% goriva sa softverom I-See

Iskoristite svaki brijeg

I-See najbolje iskorištava kinetičku energiju uzbrdice i prenosi informacije inteligentnom mjenjaču I-Shift. Sve u svemu, on može izvesti šest različitih manevara za smanjenje potrošnje. Primjerice, ubrzava na vrijeme kako bi maksimalno iskoristio gravitaciju – i izbjegao nepotrebnu uporabu motora.

„To je nešto što vješti vozači već rade. Međutim, ako vozite kamion osam sati, to vjerojatno nećete moći raditi baš na isti način. Kada I-See vodi računa o strminama, vi se možete koncentrirati na druge aspekte vožnje," kaže Anders Eriksson.

Zajedno s najučinkovitijim stupnjem regulacije brzine, potrošnja goriva može se smanjiti do 5 posto na dionicama gdje se koristi I-See. Ta količina ovisi o tome koliko upotrebljavate I-See. A budući da sam uči, nisu potrebne karte ili aktualizacije, što također štedi novac.


I-See 

Trajne uštede s uslugom Savjet o gorivu

Kako bi se maksimalno povećale uštede, Volvov program treninga za vozače unaprjeđuje tehnike štedljive vožnje bez obzira na njihovo iskustvo i staž. Međutim, da bi se te uštede zadržale kroz duže vrijeme, ništa nije bolje od kontinuiranog praćenja i savjeta osobnog savjetnika.

Direktor odjela za izradu transportnih rješenja, Jarkko Aine, ukratko opisuje novu uslugu Savjet o gorivu: „Ključ dugoročnih ušteda jest sistematsko praćenje. Savjet o gorivu omogućuje procjenu tehnika vožnje kao što su prilagodba brzine i iskorištavanje stupnjeva mjenjača pomoću podataka iz kamiona. Funkcionira kao pretplata, dok vam je potrebno. Nakon svake analize vozač dobiva izvještaj s koracima koje treba poduzeti. A savjetnik za upravljanje potrošnjom goriva, koji izrađuje izvještaj, može se kontaktirati ako se pojavi neko pitanje.”

Stručnjak za učinkovitu potrošnju goriva

Nova se usluga sastoji od poduke o učinkovitoj potrošnji goriva, seta alata za upravljanje potrošnjom goriva i podrške za upravljanje potrošnjom goriva. Ideja je pružiti operaterima resurse i kontinuitet potrebne za ostvarenje dugoročnih ušteda goriva. „Najbolji se rezultati postižu kada operateri imenuju vlastitog stručnjaka za uštedu goriva – nekoga tko može očitati izvješća i dati povratne informacije vozačima", kaže Jarkko Aine. „Time se mjesec za mjesecom povećavaju uštede."

„Nakon svake analize vozač dobiva izvještaj s koracima koje treba poduzeti. A savjetnika za gorivo, koji stvara izvješće, možete kontaktirati po potrebi.” Savjet o gorivu pomaže u uštedi do 5 % goriva i može se koristiti za smanjenje mjesečnih troškova goriva.


3
Gorivo