Provjerite koliko vozača
stane u novi Volvo FH.

Peter Johansson jedan je od projektanata nove kabine. Govori nam o izazovu stvaranja učinkovitog radnog okruženja koje je ujedno i dom u kojem se možete opustiti. Ključna je bila kabina s više prostora.

„Sada sve kabine iznutra imaju punu okomitu visinu. Ravni A-stupovi donose još deset centimetara prostora između vozača za volanom i prednjeg stakla. Cijela je kabina svjetlija i prozračnija“, kaže Peter Johansson, glavni i odgovorni za ergonomiju kabine.

„Sada sve kabine iznutra imaju punu okomitu visinu.“

Kubični metar novih mogućnosti

Sve u svemu, kabina se povećala za jedan kubični metar. Prozračnija je, a ima i više prostora za odlaganje. „Prostor za odlaganje na dohvatu je ruke bez obzira gdje sjedite u kabini. Primjerice, nove uske police iznad vrata idealne su za sitnice koje često morate ponijeti sa sobom pri ulasku ili izlasku iz kabine“, kaže Peter Johansson. „A sada, zahvaljujući velikom krovnom prostoru u kabinu ulazi mnogo sunčeve svjetlosti, a otvor služi i kao izlaz u hitnom slučaju“, kaže Peter Johansson.

Inteligentnije riješen prostor za odlaganje za život u malom formatu

Kvaliteta življenja u kabini bolja je zahvaljujući dizajnu. Jednu od brojnih funkcionalnih ideja čine rolo vrata na pretincima koji sprječavaju ispadanje stvari. „Izabrali smo rolo vrata jer poboljšavaju osjećaj kvalitete u unutrašnjosti, ali prvenstveno zato što se mogu do kraja otvoriti bez prodora u prostor kabine“, objašnjava Peter Johansson.

Inteligentnije riješen prostor za odlaganje za život u malom formatu Gornji prednji pretinci povećani su i imaju svoje vlastite police koje se mogu izvaditi. Stoga je lakše organizirati stvari i održavati urednost. Gornji pretinci u stražnjem dijelu kabine dolaze u različitim visinama te vam omogućuju optimizaciju prostora s drugim ležajem ili bez njega.

„Na njima su rolo vrata koja se otvaraju bočno – slično kao na ormaru kakav možda imate kod kuće, a svjetlo se automatski pali prilikom otvaranja“, kaže Peter Johansson. Tu je također sklopivi ormar sa sušilom za mokru odjeću, ako vozača uhvati kiša.

Iznad ili ispod

Možete izabrati da hladnjak bude na polici iznad ležaja, inače se nalazi ispod njega zajedno s donjim ladicama. „Hladnjak se povećao s 22 na 33 litre i uključuje pretinac za zamrzavanje. Stoga možete ponijeti više hrane, a tetrapak ili boce s mlijekom mogu stajati uspravno. Čak ima prostora za 1,5-litarske PET boce pa pića ostaju hladna dok ih ne popijete“, dodaje Peter Johansson. Ladica skrivena bočno u instrumentnoj ploči koja je ujedno robustan držač za čaše i skriveni pretinac za vaše osobne stvari još je jedan pametni detalj.

5
Prostor