Napravljen za proizvođače karoserijske opreme

Tegljač, kruta šasija, cisterna, prikolica, vatrogasno vozilo, dizalica – ili ultimativni transporter osobnih automobila koji prevozi SUV vozila na gornjoj platformi. Novi Volvo FM dizajniran je, građen i pripremljen za specijalne primjene. Više od svog prethodnika, novi Volvo FM specifikacijama je prilagođen pojednostavnjenoj primjeni prilagođenih rješenja i postupku montaže karoserijske opreme. Time se štedi nepotrebni trošak za kupca i ubrzava se konačna isporuka, stoga će on prije početi zarađivati.

Vatrogasni kamion Volvo FM

„Tipičan Volvo FM jednostavno ne postoji“, objašnjava Johan Eknander, stručnjak za planiranje proizvoda. „Upravo tu leži jedna od naših prednosti – možemo proizvesti zaista široku paletu i već se u tvornici pobrinuti za brojne specijalizirane potrebe. Zamislite samo sve te različite verzije osovina, različite visine šasije, visine ovjesa, veličine kabine i tako dalje – doći ćete do brojnih mogućnosti konfiguracije. A uz novi Volvo FM možemo isporučiti većinu njih.“ Sada je ova ponuda dodatno proširena, između ostalog i dodavanjem nove pete osovine na konfiguraciji 10×4.

Volvo FM s teleskopskom dizalicom

Tvornica znači jamstvo

Od trenutka kad je naručen, kamion postaje jedinstven. To tvornici omogućava da ga od samog početka optimizira za njegove specifikacije. Šasija se u tvornici može prilagoditi za ekstremne primjene. Johan Eknander naglašava kako je ovo jedinstveno za Volvo. “Osim povećanja kvalitete i skraćivanja vremena za provedbu narudžbe, ova fleksibilnost znači da kupac dobiva potpuno jamstvo – kompletan paket Volvo. To nitko drugi ne može ponuditi.”

Brojne mogućnosti konfiguracije

Miljenik proizvođača karoserijske opreme

“Ono što proizvođači karoserijske opreme cijene kod Volva su ravni uzdužni nosači okvira počevši odmah iza kabine – montaža na zaobljene uzdužne nosače može biti noćna mora”, kaže Johan Eknander.

Prikolica ISO Volva FM

Neke se stvari same po sebi razumiju, a opet nisu uobičajene u ovom privrednom segmentu: “Nastojimo ne stavljati svoje dijelove na područja na kojima moraju raditi proizvođači karoserijske opreme. Osim toga osiguravamo odgovarajuće pričvrsne točke po cijeloj šasiji s potrebnim prostorom za njihovu uporabu”. Zatim nastavlja: “Također možemo skratiti vrijeme za provedbu narudžbe tako što u ranoj fazi pružamo precizne nacrte jedinstvenog kamiona. To proizvođaču karoserijske opreme omogućava da počne s izradom nadogradnje prije nego što je uopće vidio kamion.”

Volvo FM za skupljanje otpada sa stražnjim utovarivačem

Koliko točno fleksibilan? “Spremnike goriva možemo smjestiti na obje strane, možemo promijeniti položaj kutija s alatom, spremnika goriva i spremnika za AdBlue. Duljina stražnjeg okvira može se podešavati u koracima od 50 milimetara i imamo puno širu paletu međuosovinskih razmaka. Sve ovo može se uvelike prilagoditi već u tvornici”, odgovara Johan Eknander.

Pripreme za dizalicu

Kamioni s dizalicom obično zahtijevaju prostor neposredno iza kabine. Imajući ovo na umu, napravljene su pripreme tako da se teže komponente, koje bi se obično ovdje smjestile, mogu pomaknuti više prema natrag. “To bi proizvođač karoserijske opreme inače morao danima prepravljati – osim troška, u pitanje bi bili dovedeni jamstvo za kupca i zakonska usklađenost”, dodaje Johan Eknander.

Volvo FM za transport hlađene robe

Ožičen za upravljanje

Važan dio integracije nadogradnje uključuje njezinu elektroničku opremu. Novi Volvo FM sada ima sučelje posebno namijenjeno proizvođačima karoserijske opreme. Osim što pruža napajanje dodatnoj opremi, sučelje vozaču omogućuje da njome upravlja preko instrumentne ploče, daljinskog upravljača – ili na oba načina.

Johan Eknander

“Recimo, imate hladnjak i temperatura previše naraste. To bi moglo aktivirati upozorenje za vozača na instrumentnoj ploči i ponuditi komandu za njezino smanjivanje.” Daljinski upravljač ima do pet ulaznih kanala za različite funkcije i prikazane vrijednosti. “Ako imate dizalicu i podižete teret, na zaslonu biste mogli vidjeti njezinu točnu visinu”, objašnjava Johan Eknander.

Razmišljajte drugačije

Prema Johanu Eknanderu, fleksibilnost je zapravo način razmišljanja – to je pristup rješavanju problema. “Uzmimo razmak iza stražnjih kotača koji vam omogućava da se vožnjom unatrag više približite utovarnim rampama i opremi: To je postalo moguće kad se netko dosjetio obrnuto montirati stabilizatorsku šipku. Ili ovjesa koji je optimiziran za brzi utovar i istovar čak i najnižih izmjenjivih sanduka.”

Možda bi rekao da isto tako ne postoji tipičan Šveđanin. Ali da postoji, to bi mogao biti samozatajan, a opet oštrouman Johan Eknander. 

Saznajte sve detalje o sučelju za karoserijsku opremu

5
Fleksibilnost