Manja težina Volva FM
Najveći gubitnik na težini

Tijekom posljednjeg desetljeća mnogi su kamioni postali teži. Danas puno tegljača doseže prag gdje njihova vlastita bruto težina s teretom može prekoračiti 18 tona. Ovo je točka gdje dodatni kilogram na tegljaču oduzima tri kilograma korisnog tereta, zbog protuteže.

Zahvaljujući Volvovom programu optimizacije težine, standardni tegljač FM 4×2 izgubio je na težini, stoga dobro izgleda. Još važnije, ovdje se radi o gubitku težine bez kompromisa – budući da je program prilagođen primjeni pojedinog kamiona.

Svi govore o povećanju težine

“Gubitak težine također je povezan s minimaliziranjem potrošnje goriva, ali budući da su tegljači ovdje došli do praga, najveće posljedice tiču se korisnog tereta”, započinje priču direktor ovog privrednog segmenta, Jonas Odermalm. Sve smo ovo imali na umu prilikom pokretanja programa. “Jedan od ciljeva bio je kompenzirati bilo kakvo povećanje težine uzrokovano usklađivanjem s normom Euro 6. Međutim, ispalo je bolje nego što smo očekivali: dok drugi govore o povećanju težine, mi gubimo 75 kilograma.”

Svi govore o povećanju težine, mi gubimo 75 kilograma

Gdje su bili dodatni kilogrami?

“Uspjeli smo pronaći potencijal za smanjenje težine na raznim mjestima. Na prednjem pričvršćenju motora, samom okviru, jednom ili dva poprečna nosača i stražnjem pričvršćenju kabine, da spomenemo samo neke. To su mala poboljšanja – par kilograma ovdje, par tamo. Svako za sebe ne čini razliku, ali kad ih stavite sve zajedno, dobivate značajno smanjenje.”

Jonas Odermalm nastavlja objašnjavati kako je to bilo moguće. Dva aspekta su poboljšani procesi proizvodnje i bolja kontrola kvalitete materijala na pojedinim komponentama. Poput novih zglobova s integriranim sponama upravljačkog mehanizma.

Znanje je moć

“Prije svega, primijenili smo svoje razumijevanje tržišnih segmenata. Ako točno znamo kako vozi svaki pojedini kamion, možemo optimizirati dizajnerske kriterije za specifičnu namjenu.” Stojeći pred pločom, Jonas Odermalm je, čini se, nacrtao mrežu koja uključuje svaku zamislivu primjenu kamiona. Ali pojednostavnjeno, “nema svrhe montirati konfiguracije osovina za terenske uvjete na kamionu koji je napravljen za dobre, asfaltirane ceste.”

Direktor odjela za segment prijevoza na duge relacije, Christer Pehrsson progovara s druge strane stola: “Kad možete izračunati točne sile i naprezanja na svakom pojedinom dijelu, standardno rješenje nema smisla. To većinu kamiona čini težima nego što trebaju biti. A vi znate naš stav o sigurnosti – mi nikada ne riskiramo.”

Tko bi ovo trebao pročitati?

Volvovo istraživanje pokazuje da je jedan od četiri kupca osjetljiv na težinu. Ili drugim riječima: oni trebaju pažljivo planirati kako bi izbjegli prekoračenje maksimalnog korisnog tereta (i kazne). Naravno, svatko, tko vozi opasne terete poput goriva, imat će posebnog razloga paziti na koristan teret.

Christer Pehrsson

Kako je 75 kilograma postalo 225

Vratimo se na učinak protuteže prikolice na tegljač. Kad se bruto težina vozila približi 18 tona, gubitak težine novog Volva FM vrijedi trostruko više preračunato u koristan teret. U nekim slučajevima, to znači da je koristan teret novog Volva FM povećan za 225 kilograma.

“Stoga, na kamionima koji dobivaju kojih 150 kilograma kako bi zadovoljili normu Euro 6, neki se kupci nažalost mogu suočiti s padom korisnog tereta od gotovo pola tone.” Dok se Jonas Odermalm čudi svojim vlastitim riječima, Christer Pehrsson sažima ono bitno: “To baca novo svjetlo na vožnju sa 75 kilograma više željeza nego što vam je potrebno.”

7
Manja težina