2014. 01. 07.

A Volvo Trucks fokozza a biztonságot a csúszós téli utakonVonórudas pótkocsival összekapcsolt tehergépkocsik esetében a csúszós téli útviszonyok és a lejtők még a legtapasztaltabb gépkocsivezetőknek is nagy kihívást jelentenek. Hiszen a szerelvény bármikor elveszítheti stabilitását, és rossz esetben elkezdhet bebicskázni. A Volvo Trucks kifejlesztett egy megoldást, amely jelentősen fokozza a biztonságot.

„Még ha a tehergépkocsi-vezetőnek végül sikerül is úrrá lennie a helyzeten, a szembejövőknek és magának a teherautósofőrnek akkor is felettébb kellemetlen lehet, ha a szerelvény lejtőn lefelé menet hirtelen kitér a menetirányából." - mondta Mats Sabelström, a Volvo Trucks márka fékspecialistája.

Az ilyen helyzetek és az ezekből esetlegesen bekövetkező balesetek kockázatának minimalizálása érdekében a Volvo Trucks kifejlesztette a Stretch Brake (Nyújtó Fék) elnevezésű rendszert, amely csúszós, lejtős szakaszokon automatikusan megfékezi a pótkocsit és így kiegyenesíti a szerelvényt.

„Az Európában évente bekövetkező 30 ezer súlyos közúti baleset mintegy 15 százalékában tehergépkocsi is érintett, enyhe csökkenést mutató trend mellett1. A hatékony fékek, a menetstabilizáló rendszerek és az ütközésre figyelmeztető rendszerek révén már eddig is segítettünk a vezetőknek elkerülni a kockázatos helyzeteket nehéz körülmények között. A Stretch Brake egy újabb fontos része azon hosszú távú törekvésünknek, hogy javítsuk a közlekedés biztonságát és csökkentsük a teherautók részvételével bekövetkező balesetek számát." - mondta Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks márka közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.

A Stretch Brake a szerelvény elektronikus menetstabilizáló rendszerének (ESP) egy kiegészítő funkciója - az ESP is egy olyan rendszer, amelyet a Volvo Trucks mutatott be elsőként a világ teherautó-gyártói közül. Amíg az ESP nagyobb sebesség esetén a leghatékonyabb, addig a Stretch Brake csak 40 kilométer/órás sebesség alatt működik. Mindkét rendszer hozzájárul a menetstabilitás javításához és a kormányzás megkönnyítéséhez.

„A Stretch Brake rendszert egyfajta kissebességű ESP-nek is hívhatnánk. Amikor a szerelvény egy lejtőhöz közelít, a gépkocsivezető manuálisan aktiválja a rendszert. Majd ha a vezető lelép a gázpedálról, a pótkocsi fékjei automatikusan működésbe lépnek és pulzáló üzemmódban, szakaszosan fékezik a pótkocsit egészen addig, amíg a lejtő véget ér és újra gyorsíthat a jármű." - tette hozzá Mats Sabelström.

A Stretch Brake rendszer 2012-ben mutatkozott be a vonórudas pótkocsik vontatására alkalmas Volvo FH tehergépkocsikon, majd 2013-ban az ugyanilyen Volvo FM teherautókon. A rendszer 2014-től a Volvo FH és FM nyerges szerelvényekhez is elérhető lesz.

„A gépkocsivezetőket, akik már tesztelték a Stretch Brake-et, nagyon lenyűgözte a rendszer. Mivel hamarosan nyerges szerelvényeken is bevezetjük ezt, még több gépkocsivezető küzdheti le a nehéz lejtőket egyszerűbben és biztonságosabban." - mondta Carl Johan Almqvist.

A Volvo Trucks közlekedésbiztonság tanulmányozására szakosodott balesetkutató csapata szerint csak a tavalyi évben Svédországban bekövetkezett teherautó-balesetek közül mintegy hatvanat lehetett volna elkerülni a Stretch Brake rendszerrel2.

Tények a Stretch Brake-ről

  • Fokozza a biztonságot lejtmenetben, főként csúszós úton és kanyarban.
  • Pulzáló üzemmódban, szakaszosan működteti a vonórudas pótkocsi fékjeit.
  • Kiegyenesíti a szerelvényt, megkönnyíti a kormányzást és csökkenti a bebicskázás kockázatát.
  • 40 kilométer/órás sebesség alatt működik.
  • 2012-ben a Volvo FH fülke-alvázas, 2013-ban pedig a Volvo FM fülke-alvázas tehergépkocsikon mutatkozott be. 2014-től a nyerges szerelvényeken is elérhető lesz.

Tekintse meg a cikkhez kapcsolódó filmet: http://www.youtube.com/watch?v=MNwJ7Acs_3Y

1 forrás: CARE 2011, a CARE az EU területén bekövetkező, halállal vagy sérüléssel járó közúti balesetek európai központi adatbázisa.
2 forrás: STRADA 2012, a STRADA egy országos (svéd) információs rendszer, amely a teljes úthálózaton bekövetkező sérülésekről és balesetekről gyűjti az adatokat. A STRADA a rendőrségtől és a kórházaktól származó információkon alapul.

Műsorszórásra alkalmas minőségű videók és egyebek ezzel a sajtóközleménnyel kapcsolatosan az alábbi oldalon találhatók: http://www.thenewsmarket.com/volvotrucks

Sajtófotók, illetve filmek letölthetők a Volvo Trucks kép- és filmgalériájából: http://images.volvotrucks.com/

További információk: Papp Ágnes, telefon +36 1 253 0886, e-mail agnes.papp@volvo.com

A csúszós téli útviszonyok és a lejtők még a legtapasztaltabb gépkocsivezetőknek is nagy kihívást jelentenek. image/pjpeg 59,4 KB
A sofőr vezetés közben aktiválni tudja a Stretch Brake rendszert. image/pjpeg 46,7 KB
vissza

Fizessen elő a Volvo Trucks híreire

Szeretne e-mailben vagy mobilon értesülni arróül, amikor új hír kerül fel erre a weboldalra? Töltse ki a lenti adatokat

  •  
  •  
  •  
  •  

Ennek a bejelölésével hozzájárul, hogy a Volvo Trucks tárolja az ön személyes adatait az előfizetésével kapcsolatban