A Volvo készen áll az Euro 6-ra

Megoldásunk az Euro 6-ra

Mi is az Euro 6?
Az Euro 6 az előző szabványhoz viszonyítva főként kétféle károsanyag kibocsátását célozza meg: a nitrogén-oxidokét (NOX) és a részecskékét (PM).

A határértékek rendkívül szigorúak:

  • A NOX 80%-kal csökken – 0,40 g/kWh értékre (állandó üzemállapot)
  • A NOX 77%-kal csökken – 0,46 g/kWh értékre (változó üzemállapot)
  • A részecskék kibocsátása 50%-kal csökken – 0,01 g/kWh értékre

Ez utóbbi valójában még szigorúbb, mivel nemcsak a tömeg, de a részecskék száma is számít. Ezen követelmény teljesítéséhez dízel részecskeszűrő (DPF) szükséges, amely a legkisebb részecskéket is megköti.

Diagram Euro Emission Standard
Euro 6 Engine

Bővebb információk a motorokról:

Volvo FH - hajtáslánc-specifikációi

Volvo FMX - hajtáslánc-specifikációi

Volvo FM - hajtáslánc-specifikációi

Volvo FE - hajtáslánc-specifikációi

Volvo FL - hajtáslánc-specifikációi


 

Motor
Egy zárthurkú pillangószelep, egy megkerülőszelepes turbó, egy úgynevezett nem hűtött EGR és sok más. Az új motoralkatrészek két fő célt szolgálnak: a gázáramlás javítását és annak biztosítását, hogy a kipufogógázok optimális hőmérsékleten érik el az utánkezelő rendszert.

7. befecskendező
Egy különleges gázolaj-befecskendezőt alkalmaznak a DOC hőszabályzásához, valamint a DPF hatékonyságának és az SCR megfelelő működésének biztosításához.

Dízel oxidációs katalizátor (DOC)
A DOC állítja elő a szükséges NO2-mennyiséget ahhoz, hogy a DPF hatékonyan elégethesse a részecskéket. Hideg körülmények között a regenerációhoz szükséges hőt is biztosítja.

Dízel részecskeszűrő (DPF)
A szűrő összegyűjti a részecskéket (PM) és eltárolja azokat, amíg a regeneráció során el nem égnek. A regeneráció automatikusan megy végbe, a járművezetőnek semmi nem kell tennie.

Szelektív katalitikus redukció (SCR)
Az elegyítő zónában AdBlue-t fecskendeznek a kipufogógázba. A katalizátorba érve a nitrogén-oxidok (NOₓ) hatékony módon ártalmatlan nitrogéngázzá és vízzé alakulnak át.

Ammónia-slip katalizátor (ASC)
A kipufogócső vége előtt az utolsó lépésben a fennmaradó ammónia (NH3), ha maradt, eltávolításra kerül.