ESP - Elektronikus menetstabilizáló rendszer

Maradjon az úton

A megcsúszás és a borulás a teherautók részvételével történt balesetek leggyakoribb szereplői, ezért kifejlesztettük az elektronikus menetstabilizálót (ESP), amely segít elkerülni ezeket.

Az ESP a teherautót az útról lesodró erők ellen hat. Ehhez egyszerre használja fel az elektronikus fékrendszert, a motorvezérlő rendszert, valamint a pótkocsi fékrendszerét.

A rendszer három szenzorból áll, amelyeket a vontatón helyeznek el. Ezek mérik az oldalkitérés szögét, az oldalirányú gyorsulást, valamint a kormánykerék állását. A központi egység folyamatosan feldolgozza a bejövő mérési eredményeket, és ha rendellenességet tapasztal, szükség szerint aktiválja egy vagy több keréken a fékeket. Ezzel egyidejűleg csökkenti a motor nyomatékát, azaz lelassítja a járművet, amíg vissza nem áll a stabil állapot.

 

Az ESP különösen hatékony a következőkhöz hasonló, veszélyt rejtő helyzetekben:

  • A kanyarsebesség túlbecsülése esetén (például szűkülő kanyarban, autópálya-lejáróban, városban való áthaladáskor)
  • Akadály elkerülésére végzett hirtelen kormánymozdulattal járó manőver esetén (például az útpadkáról visszakormányozva megcsúszhat a teherautó)
  • Megrakott nyerges pótkocsival szűk kanyarban, csúszós úton (forduláskor bicskaszerűen egymáshoz csuklik a vontató és a pótkocsi)