Nézze meg, hány kamionos
fér el az új Volvo FH-ban

Peter Johansson az új fülkét kidolgozó fejlesztők egyike. Arról a kihívásról mesél nekünk, amit egy hatékony munkakörnyezet és egyben pihentető otthoni környezet kialakítása jelent. A kulcsot a több teret kínáló fülke jelentette.

„Immár valamennyi fülke teljes belmagasságot kínál. A függőleges A-oszlopok további tíz centiméterrel növelték a távolságot az ülő járművezető és a szélvédő között. Az egész fülke világosabb és levegősebb” – mondja Peter Johansson, a fülke ergonómiájának felelőse.

„Immár valamennyi fülke teljes belmagasságot kínál”

Egy köbméternyi lehetőség

A fülke összességében egy köbméterrel nőtt. Több levegő, de egyben több tárolóhely is. „Bárhol is ül a fülkében, mindig talál tárolóhelyet elérhető közelségben. Ott vannak például az új tetőpolcok az ajtók felett. Ezek ideálisak az olyan kisebb holmik számára, amelyeket magával szeretne vinni, hogy be- vagy kiszáll a fülkéből” – mondja Peter Johansson. „És immár rengeteg napfény is bejuthat odafentről, a nagyméretű tetőablaknak köszönhetően, amely vészkijáratként is szolgál” – mondja Peter Johansson.

Praktikusabb tárolók a kompakt élethez

A dizájn javítja az életminőséget a fülkében. A számos praktikus ötletek egyike a redőnyös ajtók alkalmazása a tárolórekeszeknél, amelyek megakadályozzák a holmik kiesését. „Azért választottuk a redőnyöket, mert jelentősen javítják a beltér minőségi érzetét – ám ennél fontosabb, hogy teljesen kinyitva sem csökkentik az életteret a fülkében” – magyarázza Peter Johansson.

Praktikusabb tárolók a kompakt élethez A felső elülső rekeszek mérete megnőtt és saját kivehető polcokat kaptak. Ez megkönnyíti holmijai elrendezését és helyben tartását. A fülke hátuljánál lévő felső rekeszek különböző méretekben rendelhetők, lehetővé téve a tér optimális kihasználását felső ággyal vagy anélkül.

„Ezek oldalra nyíló redőnyös ajtókat – hasonlóan a lakások gardróbjaihoz –, valamint nyitásra automatikusan felkapcsolódó világítást kaptak” – mondja Peter Johansson. Még egy összehajtható szárítószekrényt is kialakítottuk a nedves ruhák számára azokra a napokra, amikor a járművezetőt elkapja az eső.

Felette vagy alatta

A hűtőszekrény az ágy feletti polcon is elhelyezhető, egyébként az ágy alatt található, az alsó tárolószekrényekkel együtt. „A hűtőszekrény 22 literesről 33 literesre nőtt, és fagyasztórekeszt is tartalmaz. Ez több élelmiszer tárolását teszi lehetővé, és a tejesdobozok, illetve palackok immár függőleges helyzetben is tárolhatók. Még 1,5 literes PET palackok számára is van hely, így mindig hidegen ihatja az üdítőket” – teszi hozzá Peter Johansson. További ötletes részlet a műszerfal oldalába rejtett fiók, amely egy masszív pohártartót, illetve egy rejtett rekeszt tartalmaz személyes tárgyai számára.

5
Tér